latinica  ћирилица
13/09/2021 |  18:16 ⇒ 22:41 | Autor: RTRS

U susret Danu srpskog jedinstva (VIDEO)

Proslavljajući nacionalni praznik s obje strane Drine, obavezujemo se da će naša budućnost biti srazmjerna veličanstvenoj prošlosti srpskog naroda. Istakla je to predsjednica Srpske, uoči obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, naglašavajući da su Srbi širom svijeta cjelovit korpus.

- Prevashodno, mi ovdje pokazujemo i našu vezu između institucija Republike Srpske i Srbije, pokazujemo jedinstvo naroda ali pokazujemo i da bez obzira gdje bilo koji naš čovjek živi u svijetu i Evropi, on je sastavni dio cjelovitog korpusa i da je ovo zapravo veliki praznik za sve nas - istakla je Cvijanović.

Poput svih velikih naroda, i srpski narod zaslužuje da obilježava svoje praznike, da jača identitet i njeguje vrijednosti "srpskog svijeta" poručio je srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik.

Ponovio je da Srbi imaju pravo na nezavisnu Republiku Srpsku.

- To su vrijednosti vezane za našu vjeru, za naš identitet, za naše pismo, za naš jezik, za našu krsnu slavu. I to se dešava jednako i ovdje i gdje žive Srbi, u svim srpskim zajednicama, taman one bile negdje u Americi, u Australiji ili negdje na sjeveru Evrope, svugdje tamo gdje postoji srpska zajednica, ona ima pravo da afirmiše te vrijednosti koje mogu da se sažmu u sintagmu "srpski svijet" - naveo je Dodik.

U kalendar zajedničkih praznika, Srpska i Srbija su prošle godine upisale i 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kada se obilježava godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.