latinica  ћирилица
13/09/2021 |  18:21 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Zakon o upotrebi srpskog jezika dovešće do snažnije upotrebe ćirilice (VIDEO)

Јezik i pismo najvažniji su segment kulturnog nasljeđa i identiteta srpskog naroda, a Zakon o upotrebi srpskog jezika regulisaće snažniju upotrebu ćirilice u javnom životu.
Ćirilica (foto: sedmica.me) -
Ćirilica (foto: sedmica.me)

Na udaljavanje od ćirilice, upozoreno je, uticali su tehnološki napredak i društvene mreže.

- Činjenica da postoje globalni tokovi na koje jako teško možemo da utičemo, ali je isto tako jasno da prethodnih decenija nije postojala nikakva ni politička volja da se ćirilično pismo na pravi način vrednuje i ustanove adekvatne mjere zaštite. Kao odgovor, ovim zakonom matično pismo vraćamo na mjesto na kome ono treba da bude i koje ono zaslužuje - rekla je Maja Gojković, predsjednica Vlade Republike Srbije.

Gojkovićeva je rekla i da se na ovaj način odužujemo slavnim precima, koji su na ćirilici ispisali najljepše stihove i romane i time gradimo temelj za budućnost.

Zakon, istaknuto je, treba da poveže, štiti i očuva srpski identitet.

- Јer srpski identitet, srpsko nasljeđe, ćirilčno pismo i naše riječi brišu sve granice između nas i našeg naroda i vidljive i nevidljive i vode nas u boljem sagledavanju nas samih, naše svakodnevice, naših života i života naših sunarodnika ma gdje oni živjeli  gdje god je srpski svijet - istakao je Miloš Terzić, predsjednik Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije.

Pečat u izradi dokumenta dao je i Odbor za standardizaciju jezika Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Savjet za srpski jezik pratiće i analizirati koliko se u javnom životu govori srpskim jezikom i piše ćirilicom.

Zakon je predvidio obavezujuće i stimulativne mjere za zaštitu ćirilice, a ona će biti obavezna za sve subjekte sa većinskim javnim kapitalom.