latinica  ћирилица
13/09/2021 |  18:33 ⇒ 14/09/2021 | 07:18 | Autor: RTRS

Pogoršanje epidemiološke situacije - UKC sprema šesti sprat (VIDEO)

U posljednja 24 časa zabilježeno je 15 smrtnih slučajeva. Od 218 testiranih uzoraka, virus korona potvrđen je kod 66 osoba. Zabrinjava povećanje broja djece pozitivne na virus, te činjenica da je među životno ugroženima najviše onih koji nisu vakcinisani.
Ukc korona virus - Foto: RTRS
Ukc korona virusFoto: RTRS

Zbog trenutne epidemiološke situacije Republički štab za vanredne situacije produžio je dosadašnje epidemiološke mjere do 27. septembra.


Iako za sada nema potrebe za proširenjem kapaciteta, u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Srpske očekuju da će doći do pogoršanja epidemiološke situacije, pa pripremaju i šesti sprat. Na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske trenutno je hospitalizovano 367 pacijenata, a broj prijema nadmašuje broj otpusta.

- Dominiraju pacijenti koji nisu vakcinisani. To su pacijenti koji se nalaze u jedinicama intenzivne medicine. Među hospitalizovanima ima i procent vakcinisanih pacijenata ali ti pacijenti koji su vakcinisani nemaju teške forme kliničke slike - izjavila je Renata Tamburić, šef Kovid odjeljenja na UKC-u Republike Srpske.

Virus korona ušao je u osnovne i srednje škole. Među pozitivnim ima i učenika, ali i nastavnog osoblja. Da bi se izbjeglo širenje virusa, pojedina odjeljenja nalaze se u izolaciji. Na području banjalučke regije 427 osnovaca je u izolaciji, a od tog broja 70 je pozitivno na virus korona. Virus je potvrđen i kod 10 nastavnika.

- Posljednjim uputstvom Ministarstva prosvjete i kulture direktori procjenjuju kada će odjeljenja ići u izolaciju i u konsultaciji sa HES-om dobili smo uputstvo da kada budu 3 učenika pozitivna, to odjeljenje ide u izolaciju rekao je Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije.

Nastavni proces u banjalučkih srednjim školama nije ugrožen, ali se situacija prati. Izdvaja se Gimnazija u kojoj je najviše učenika i nastavnika u izolaciji.

- Trenutno su u izolaciji 42 učenika, pozitivnih je 19. Imamo jedno odjeljenje koje smo poslali u izolaciju. Tu su dva učenika pozitivna i da bi spriječili širenje, mi smo ih poslali u izolaciju - rekla je Vita Malešević, direktorka Gimnazije u Banjaluci.

Sitaucija je nepovoljna i u ostatku Srpske. U Bijeljini kao i u Banjaluci zabrinjava povećanje broja djece pozitivne na virus korona .

- Svaka brojka iznad 5 odsto koji su testirani je za nas problematična, mi imamo prosječno 55 – 65 odsto zavisno od dana do dana. Trenutno, aktivnih slučajeva djece školskog uzrasta je 32 na području Bijeljine - izjavio je Mladen Grujičić, načelnik Higijensko - epidemiološke službe u Domu zdravlja u Bijeljini.

Budući da se posljednjih dana bilježi povećanje broja pozitivnih na virus korona, ljekari ali i nadležni apeluju da se građani vakcinišu.

Republički štab prihvatio je informaciju o raspodjeli 25.000 doza druge komponente vakcine Sputnjik, a Institut za javno zdravstvo Republike Srpske zadužen je da raspodijeli vakcine zdravstvenim ustanovama.