latinica  ћирилица
13/09/2021 |  18:36 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Drvar: Obilježeno 26 godina od progona srpskog stanovništva (VIDEO)

U Drvaru je obilježeno 26 godina od progona cjelokupnog srpskog stanovništva ove opštine u napadu Hrvatske vojske i tzv. Armije BiH. Služen je parastos i položeni vijenci kod spomenika u izgradnji za sve stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Drvar-sjećanje na dan progona - Foto: SRNA
Drvar-sjećanje na dan progonaFoto: SRNA

U Drvaru je prije rata živjelo 17 hiljada stanovnika, većinom Srba koji su pred napadom hrvatsko-bošnjačkih snaga, 13. septembra 1995. godine, bili prinuđeni da napuste svoja ognjišta.

Miloš Bajić iz sela Mokronoge, tada kao šestogodišnjak, sjeća se tih dana.

- Sjećanja su još svježa. Spremao sam se za školu, ali školu i školsku klupu zamijenio sam ozbjegličkom kolonom. Sjećam se i odlaska moga oca na ratište. Bilo je strašno - priča Bajić.

Opština Drvar u Odbrambeno-otadžbinskom ratu imala je 4.500 hiljade boraca u Vojsci Republike Srpske.

Miladin Bajić, predsjednik Boračke organizacije Drvar-Istočni Drvar, ističe da je od tog broja preko 300 poginulih, oko 1.200 ratnih-vojnih invalida, od čega 600 teških ratnih vojnih invalida.

U Drvaru danas živi oko sedam hiljada stanovnika, od kojih više od 90 odsto Srba. I 26 godina nakon rata žive u teškim uslovima. Lošu ekonomsku sliku otežavaju i vlasti Livanjskog kantona jer se, kako ističu u opštinskoj upravi, većina propisa rješava posredstvom kantonalnih vlasti.

- Drvarčani uprkos svim nedaćama trude se da ostanu i opstanu na svojim ognjištima. I sada, nakon 20 i nešto godina poslije povratka, i dalje stojimo ovdje i nadamo se da ćemo pronaći rješenje za mnogobrojne probleme naših sugrađana - naglasila je načelnica opštine Drvar Dušica Runić.

U opštini Drvar najavljuju da bi uskoro trebalo da počnu završni radovi kod spomenika svim stradalima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.