latinica  ћирилица
13/09/2021 |  18:42 | Autor: SRNA

Đurđević: Gradska uprava ne radi ništa osim što proizvodi sukobe

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević ocijenio je danas da Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom za proteklih devet mjeseci nije uradila ništa, osim što je proizvodila sukobe.
Aleksandar Đurđević (Foto:semberija.info) -
Aleksandar Đurđević (Foto:semberija.info)

- Pretežno su se bavili proizvođenjem sukoba kroz ostrašćena saopštenja za medije i ubiranjem jeftinih političkih poena kroz razne vrste populizma, o čemu svjedoče konkretni podaci iz izvještaja o izvršenju budžeta grada Bijeljina za prvih pola godine - rekao je Đurđević Srni.

On je naveo primjer sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture gdje je od planiranih 1,8 miliona maraka izvršenje za pola godine 6.292 KM, što Đurđević naziva velikom sramotom za grad.

- Kod sredstava planiranih za eksproprijaciju za infrastrukturu od 900.000 maraka izvršenje je 116.794 KM, ili 13 odsto, a budžetska sredstva namijenjena za javnu higijenu i održavanje zelenih površina realizovana su sa tri odsto,a i to je sramota za Bijeljinu - naveo je Đurđević.

Prema njegovim riječima, ukupno izvršenje za kapitalne investicije u Bijeljini je svega sedam odsto za pola godine, dok je u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove izvršenje budžeta oko 19 procenata.

- Prilikom usvajanja budžeta grada gradonačelnik je odbornike Skupštine grada nazvao "gladnim hijenama" koji čine "ekonomski zločin nad građanima" zato što su prilikom usvajanja amandmana smanjili u određenom dijelu upravo navedene stavke - istakao je Đurđević.

On je pitao koliki je zločin nad građanima kada Gradska uprava i gradonačelnik ni te smanjene iznose nisu bili u stanju da realizuju i da na taj način vrate sredstva građanima od čijeg novca se i puni budžet Grada Bijeljina?

- S druge strane, Skupština grada je usvojila više od 400 različitih akata, bez obzira na to ko je njihov predlagač, a predlagač je u najvećem dijelu bio gradonačelnik. Većinom su akti usvajani u nepromijenjenom obliku, dok je manji dio korigovan amandmanski - rekao je prvi čovjek gradskog parlamenta.

Kako je dodao, samo u nekoliko slučajeva akti nisu dobili potrebnu većinu u Skupštini ili su vraćeni predlagaču na doradu, uz uputu šta treba da se promijeni u aktima, nakon čega su i usvojeni.

- To je jasan pokazatelj da Skupština grada nije kočničar bilo čega što je važno za građane i da je za nas interes naših sugrađana na prvom mjestu - zaključio je Đurđević.