latinica  ћирилица
13/09/2021 |  18:55 ⇒ 14/09/2021 | 07:18 | Autor: RTRS

Јasenovac - mjesto strašnog zločina; Težiti miru, ali pamtiti stradanja (VIDEO)

U manastiru Јasenovac - molitveno sjećanje, povodom 80. godišnjice od stradanja Srba u zloglasnom logoru Јasenovac. Sa ovog mjesta su danas poslate poruke mira i praštanja, ali i ona najvažnija - zločin ne smije ponoviti, ni zaboraviti.
Јasenovac - Foto: RTRS
ЈasenovacFoto: RTRS

Težiti miru, ali pamtiti stradanja, jer je ovo mjesto strašnog zločina, poruka je iz Јasenovca, srpskog člana predsjedništva BiH-a, Milorada Dodika.

Molitva i praštanje odgovor je na najsvirepije zločine kakve čovječanstvo ne pamti, poručio je u besjedi patrijarh Porfirije nakon svete arhijerejske liturgije.

Na ovom mjestu postradali su nevini ljudi, koji nadilaze uske okvire pripadanja bilo kom narodu, iako je poznato kom pripadaju, istakao je patrijarh.

- Јasenovac je mjesto najstrašnijih i umu nerazumljivih zločina ustaša nad nedužnim narodom, ovdje je osramoćen Bog i iznevjeren ljudski rod, ali naš odgovor treba da bude molitva i praštanje - poručio je patrijarh Porfirije.

Јasenovac nije za povremeno sjećanje, nego za pamćenje, kao mjesto najstrašnijih zločina, rekao je srpski član Predsjedništav BiH Milorad Dodik.

On je dodao da se trebaju graditi dobri odnosi između srspkih zemalja i Hrvatske, ali da pamćenjem treba spriječiti, da se ovo, ikada i bilo gdje ponovi.

- Naravno uvijek trebamo težiti miru ali isto tako moramo pamtiti sva stradanja gdje god ona da su se desila i prema bilo kom narodu, gdje ej učinjen zločin, pogotovo prema civilima, nedužnim ljudima, ženi djeci. I ovo je mjesto strašnog stradanja. I mi Srbi dolazimo svjesni činjenice koji je opseg tog stradanja kolko je ljudi ovdje pobijeno - istakao je Dodik.

Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije naglasio je da će gumno biti kopija onog kakvo se nalazi ispred Cetinjskog manastira kao spomen na liturgijsku i duhovnu vezu sa Crnom Gorom.

- Јa kao novoizabrani ustoličeni mitropolit preuzimam obavezui da zajedno sa narodom Crne Gore našim manastirima i vjerujućim ljudima sagradimo i priložimo ovo gumno manastiru Јasenovac - naveo je mitroplit crnogorsko – primorski Јoanikije.

Sjećanje na stradanje svih naroda za vrijeme ustaškog režima u nezavisnoj državi Hrvatskoj je obaveza, ali širenje mržnje je nedopustivo poručio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

- Da se ne smije dopustiti na bilo koji način da se na osnovu sjećanja širi mržnja ili pak da se na osnovi negiranja toga sjećanja i negiranja toga zločina, stvaraju pretpostavke za novu mržnju - smatra Pupovac.

Stradalim žrtvama, jasenovačke golgote, poštu je danas odao i veliki broj vjernika, iz Hrvatske ali i Republike Srspke i Srbije.

- Ovo je vjerovatno najveće sjećanje koje struji ovim prostorom. Prisustvo tu gdje je liturgija i naš patrijarh Porfirije to je nešto više od života - rekla je Radna Stanošljević iz Gradiške.

- Za mene je ovo veliki dan, da se poklonim sjenama jasenovačkih mučenika, zaslužuju mnogo više nego što sam ja i svi ostali koji su došli ovdje učinili - dodao je Ninoslav Petković iz Niša.

- Mi još uvijek težimo da opstanemo ovdje da egzistiramo, čuvamo svoj identitet, da gajimo i ovakve današnje dane ne zaborava, da oprostimo ali da ne zaboravimo - poručio je Milan Kozlović iz Mlake.

U Јasenovcu danas i predstavnici institucija Srbije. Svi sa istim ciljem ali i porukom.

- Šaljemo poruku zajedništva i snažnu poruku da pamtimo i ne zaboravljamo, ne svetimo se ne mrzimo, kao što je rekao naš patrijarh ali pamtimo i praštamo - istakao je Dejan Ristić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida u Beogradu. 

- Narod koji zaboravlja svoju prošlost neće imati budućnost i mislim da je jako važno da se ovakvi događaji obilježavaju - naveo je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj u vladi Srbije.

U porti manastira Јasenovac, mitropolit moskovski Isidor , uz prisustvo patrijarha Porfirija, osveštao je spomenik rusko-srpskom prijateljstvu, koji je simbolika stradanja dva naroda u Drugom svjetskom ratu i potvrda njihove bratske veze. Položen je i kamen temeljac za gumno.

Organizator današnje centralne molitvene i liturgijske svečanosti, proslavljanja Svetih novomučenika jasenovačkih jeste eparhija pakračko – slavonska i Muzej žrtava genocida iz Beograda.

U okviru obilježavanja, sutra će u srpskoj pravoslavnoj opštoj Gimnaziji u Zagrebu, biti održan sedmi međunarodni simpozijum, pod nazivom "Novomučenici poliperspektiva", na kojem će učestvovati i patrijarh srpski Porfirije.