latinica  ћирилица
13/09/2021 |  19:04 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Bileća: Počela treća faza radova na tunelu Fatničko polje (VIDEO)

U Bileći je započela treća faza na betonskom oblaganju tunela Fatničko polje - akumulacija Bileća. Riječ je o najvećem gradilištu preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici, koji se radi u sklopu projekta Gornji horizonti i izgradnje kapitalnog hidroenergetskog objekta HE Dabar, ukupne vrijednosti 660 miliona maraka. Završetak betoniranja tunela preduslov je za gradnju Hidroelektrane Bileća.
Bileća: Petrović i Mišeljić u obilasku tunela - Foto: SRNA
Bileća: Petrović i Mišeljić u obilasku tunelaFoto: SRNA

Kada tunel dug više od 15 kilometara bude završen, mnogo brže će prevesti vodu iz Fatničkog polja u Bilećko jezero, odnosno one kubike vode za koje se smatra da ne bi došle u ovu hidroakumulaciju, objašnjavaju iz Hidroelektrana na Trebišnjici.

- Svaki neobložen tunel, pa i ovaj, ima odrežene gubitke u vodi, a znamo da svaki kubik vode za preduzeće HET znači novac. Tako da ćemo mnogo brže prevesti vodu dok se ne izgradi HE Dabar, sačuvaćemo i određene kubike vode za koje smatramo da ne bi došle u Bilećko jezero što bi donijelo gubitke našem preduzeću - ističe direktor preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici Gordan Mišeljić.

Do sada je urađeno šest kilometara obloge u prvoj i drugoj fazi. Sada se oblaže oko devet i po kilometara tunela.

- Beneficije od tunela će se vidjeti u budućnosti kada HE Dabar uđe na mrežu, jer svako kašnjenje izrade tunela bi predstavljalo gubitke HE Dabar - rekao je rukovodilac investicija HET-a Danilo Ilić.

Vrijednost radova u sklopu ove, treće, faze izgradnje tunela je 34 miliona maraka. Radove finansiraju Hidroelektrane na Trebišnjici.

Luka Petrović, direktor ERS, smatra da se za finansiranje ovog projekta morao uzeti kreditni aranžman od 28 miliona maraka, dok će ostatak HET obezbijediti iz vlastitih sredstava kao što je bio slučaj i za HE Dabar.

- Nakon završetka tunela biće moguće uvesti izvođača u izgradnju HE Bileća instalirane snage 30 megavata - istakao je direktor Petrović.

Preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici do sada je uložilo 120 miliona u izgradnju objekata i infrastrukture u podsistemu Gornji horizonti.