latinica  ћирилица
13/09/2021 |  19:08 ⇒ 14/09/2021 | 10:59 | Autor: SRNA

Pomen stradalim Srbima iz 13 zapadnokrajiških opština (VIDEO)

U fruškogorskom naselju Banstol služen je pomen u znak sjećanja na stradanje više od 1.660 Srba i 120.000 protjeranih sa svojih vjekovnih ognjišta iz 13 zapadnokrajiških opština 1995. godine u napadu hrvatskih i muslimanskih snaga.
Banstol - pomen - Foto: SRNA
Banstol - pomenFoto: SRNA

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je današnji događaj prilika za sjećanje na sve srpske stradalnike.

- Narod koji ne poštuje svoju prošlost i ne uspostavlja kulturu sjećanja i pamćenja ne može imati svoju budućnost. Kroz istoriju smo pokazali, da znamo poštovati i prošlost i graditi budućnost - rekao je Cicović.

Protonamjesnik Hrama Blage Marije u Banstolu Siniša Hrvačanin naglasio je da su Srbi stradali i protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta samo zato što su bili pravoslavne vjere.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama Dragana Milošević rekla je srpska budućnost da se na osnovu nezaborava radi na utemeljenju srpske nacije i njenog identiteta.

- Garant da će se to ostvariti je što su na čelu Srbije i Republike Srpske ozbiljni i odgovorni državnici, oni koji podignutog čela govore isključivo jezikom istine - rekla je Miloševićeva.

Zoran Šebez iz Novog Sada, čiji je otac Mlađen poginuo 1995. godine u Јajcu, rekao je da je ovaj dan prilika da se svi poklone sjenima stradalih predaka, jer je njihova žrtva velika.

Poslije bogosluženja položeni su vijenici na spomenik Krajiška suza ispred Hrama Blage Marije.

Vijence su položili predstavnici Pokrajinske vlade, Saveza krajiških udruženja, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, kao i predstavnici drugih zavičajnih udruženja.

Pomen je služen za stradale u opštinama Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Kupres, Srbobran /Donji Vakuf/, Јajce, Ripač /Bihać/, Bosanska Krupa, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad i Šipovo.