latinica  ћирилица
13/09/2021 |  19:15 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Novi Komšićev skandal: Ne poštujući procedure pozvao na razgovor ambasadora Srbije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić napravio je novi diplomatski skandal. Neprimjereno i bez poštovanja diplomatskih procedura pozvao je na razgovor ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, pa navodno odbijanje iskoristio da obmane javnost. Komšićev kabinet pozvao je ambasadora ne navodeći razlog hitnog sastanka, koji naknadno otkivaju federalni mediji - jučerašnje hapšenje u Srbiji Edina Vranja, nekad visokopozicioniranog policajca federalnog MUP-a, osumnjičenog za ratne zločine u Goraždu. Stvarni je motiv - prikrivanje zločina nad Srbima.
Željko Komšić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Željko Komšić (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Mada je poziv u ambasadu Srbije iz Komšićevog kabineta nesvakidašnji u diplomatskom protokolu, ambasaor Aleksandar Đorđević kabinetu je odgovorio da ima važne razgovore o sukcesiji, u kojima je učestvovao i generalni sekretar MIP-a.

- U 10.20 su ponovili poziv, prijetili da će uslijediti ozbiljan problem u medijima. Sve je (Komšić) mogao saznati uobičajenim procedurama, ali to mu očito nije bio cilj - ističe ambasador Đorđević.

Za otvaranje dijaloga radi rješavanja međudržavnih problema, poput jučerašnjeg hapšenja Edina Vranja, neophodan je konsenzus Predsjedništva BiH, a potom MIP upućuje diplomatsku notu ambasadi. U zemlji poput BiH diplomatija je očito prazna slama, koju, shodno potrebama, mlate probošnjačke elite. U ovom slučaju da ponovo ne dozvole razotkrivanje muslimanskih zločina nad Srbima.

- Reakcije poput ovih Komšićevih i DŽaferovićevih samo izlažu BiH javnom podsmijehu u regionu, otkrivaju suštinu "pravde" o kojoj govore dva bošnjačka člana Predsjedništva i pokazuju da neće birati sredstva da zaštite zločince nad Srbima. Edin Vranj je samo izgovor i povod za pokroviteljski stav prema tim zločinima - rekao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

U istom danu još jedan skandal, iz iste kuhinje. Bisera Turković, ministarka inostranih poslova, neovlašćeno je na konsultacije iz Beograda povukla ambasadorku Aidu Smajić. Kako ističe savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija i ovo je još jedna uzurpacija položaja, jer je za tako nešto ovlašteno jedino Predsjedništvo BiH.

Ovo nije prvi primjer uzurpiranja institucija, medija i javnosti bošnjačkih politika, čiji je očigledno akter i Željko Komšić, ali ovog puta primitivnim, čaršijskim metodama, neprimjerenim ni za uobičajenu, a pogotovo ne za diplomatsku korespondenciju.