latinica  ћирилица
13/09/2021 |  19:23 ⇒ 14/09/2021 | 07:18 | Autor: RTRS

Merkelova u posjeti Beogradu – šta je učinila za Srbiju i zapadni Balkan (VIDEO)

Njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se u dvodnevnoj posjeti Beogradu u okviru svoje oproštajne turneje. Na Aerodromu "Nikola Tesla" Merkelovu je dočekao predsjednik Aleksandar Vučić.
Merkel i Vučić    (Foto:Sputnik / Lola Đorđevic)́ -
Merkel i Vučić (Foto:Sputnik / Lola Đorđevic)́

Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da su dvije zemlje, kroz godine zajedničke saradnje, zaista došle do otvorenog odnosa, punog povjerenja.

- Na tom putu smo postigli niz rezultata, iako je dugačak put pred Srbijom i zemljama regiona da bi postale članice EU, što je naš zajednički cilj - rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora sa Vučićem.

Ona je dodala da razgovarano o Kosovu i Metohiji, BiH i nizu drugih tema o kojima je, kaže, potrebno razgovarati.

Za otvaranje novih poglavlja oblast pravnog sistema je važna za napredak, a Vučić je iznio planove i dao obećanja, rekla je Merkelova.

Na početku zajedničke konferenciji za novinare, predsjednik Srbije zahvalio je kancelarki Angeli Merkel na svemu što je učinila za Zapadni Balkan i Srbiju.

- Kod nas zahvalnost ne traje kratko i govorićemo isto i kada ne bude kancelarka - rekao je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsjednik Srbije je rekao da je sa njemačkom kancelarkom razgovarao o evropskim integracijama Srbije i regiona, usklađenosti spoljne politike Srbije sa politkom Evropske unije, o konkretnim rezultatima Berlinskog procesa... 

Najavio je i dolazak predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen kako bi se potpisao ugovor o auto-putu Niš–Merdare. 

Merkelova je rekla da joj je drago što je došla u Srbiju i što su ovih godina došli do odnosa punog povjerenja i niza rezultata.