latinica  ћирилица
14/09/2021 |  08:48 ⇒ 09:01 | Autor: Glas Srpske

Duško Trifunović veliki pjesnik i filozof

U Kulturnom centru u Palama održan je program "Bukvalno tako" u kojem su pjesnici i književnici iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore govorili o stvaralaštvu srpskog pjesnika, književnika i televizijskog autora Duška Trifunovića.
Dani Duška Trifunovića (Foto:glassrpske.com) -
Dani Duška Trifunovića (Foto:glassrpske.com)

O Trifunovićevom stvaralaštvu besjedio je Bogomir Mijatović, koji je i izdao knjigu "Slušaj mene, a radi po svome" sa podnaslovom "Filozof bez škole" u kojoj se bavio likom i djelom Duška Trifunovića.

Mijatović je rekao da mu je velika čast da drugi put gostuje u Palama i predstavi svoju knjigu o Trifunoviću, svom velikom prijatelju, "najmudrijem čovjeku i filozofu koji nije koristio računar".

- U ovoj knjizi sabrao sam njegove mudrosti iz pjesama, proznih djela. Ima tu nekih mudrosti Duškovih i pouka koje sam ja zabilježio sećajući se naših druženja na putovanjima, kod kuće - naveo je Mijatović.

On je dodao da je ovo mali omaž Dušku Trifunoviću koji je za sebe znao da kaže da je filozof bez škole.

- Dok se održava manifestacija posvećena Trifunoviću, i postoje ljudi koji vode računa o njegovom djelu, Duško će biti sa nama - naglasio je Mijatović.

Trodnevna manifestacija Dani Duška Trifunovića, koja se održava po 15. put, završava se danas dodjelom nagrada učenicima čiji su radovi izabrani kao najbolji na literarnom konkursu o temi - Daljine.

Biće promovisana i zbirka pjesma "Pobjeda u zoru"  Lazara Јokića, učenika petog razreda Osnovne škole "Pale".

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu izdao je sa 25 godina po dolasku u Sarajevo.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje "sarajevske rokenrol škole".

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Јugoslavije, među kojima su Bijelo dugme, Indeksi, Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Ostaće upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju". Po izbijanju rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Novi Sad, gdje je i umro 2006.

Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.