latinica  ћирилица
14/09/2021 |  08:54 ⇒ 09:54 | Autor: RTRS

Sajam knjiga otvara vrata ljubiteljima čitanja (VIDEO)

U Banjaluci će danas biti otvoren 26. Međunarodni sajam knjige, u organizaciji Glasa Srpske.
Sajam knjiga u Banjaluci - Foto: Glas Srpske
Sajam knjiga u BanjaluciFoto: Glas Srpske

Sajam će biti otvoren u 18 časova u Sportskoj dvorani Borik besjedom književnice Tanje Stupar Trifunović, nakon čega će biti promovisana romansirana biografija Milene Marić Ajnštajn pod nazivom "Ajnštajn i Јa" autorke Gabrijele Grejson.

O ovoj romansiranoj biografiji Milene Marić Ajnštajn govoriće Bora Babić u ime izdavačke kuće Akademska knjiga.

Na ovogodišnjoj manifestaciji naći će se brojni naslovi svjetskih klasika i bestselera za ljubitelje knjige svih uzrasta, a najmlađi čitaoci će moći da pronađu najljepše dječije romane i zbirke, ali i udžbenike.

Drugog dana sajma, u srijedu, sa početkom u 11 časova publici će biti predstavljena zbirka pjesama za djecu "Stonoga Elvira traži pedikira" Mirjane Bulatović, u izdanju Fondacije Ršum. Od 17 časova biće predstavljena "Izabrana dela Svetozara Ćorovića 1, 2, 3", koja je priredio profesor Duško Pevulja, a objavila Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske. O djelu će govoriti direktorica NUBRS Ljilja Petrović Zečić, urednik knjige Berislav Blagojević i priređivač Duško Pevulja.

Nakon toga, u 18 časova, planirana je promocija knjiga "Sveti Sava", "Tvrđave Srbije", te "Dvorci Srbije" u izdanju Data statusa iz Beograda.

Udruženje književnika Republike Srpske promovisaće djela učesnika Šestih međunarodnih književnih susreta u četvrtak u 12 časova. Nakon toga, posjetiocima će biti predstavljeno fototipsko izdanje časopisa "Vaseljena" u izdanju Univerziteta u Istočnom Sarajevu. O djelu će govoriti akademik Vojislav Maksimović, profesor Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović, te Sandra Ivanović, prorektor Univerziteta.

Posljednjeg dana sajma u petak, 17. septembra, u 11 časova Udruženje književnika Srpske predstaviće knjige učesnika Šestog međunarodnog susreta književnika, a zatim će Zavod za udžbenike Istočno Sarajevo prezentovati izdanja predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Od 13 časova biće upriličena dodjela nagrada Glasa Srpske, čime će biti i  zatvoren program ovogodišnjeg sajma.

Na sajmu će svoje naslove, osim domaćih izdavača, predstaviti i brojne izdavačke kuće iz okruženja, između ostalih, Laguna, Vulkan, Mali princ, Dereta...