latinica  ћирилица
14/09/2021 |  12:13 ⇒ 12:23 | Autor: Nezavisne

Podzemni svijet Grmeča ostavlja bez daha

Velika speleološka ekspedicija Grmeč 2021, organizovana na širem području opštine Bosanski Petrovac, istražila je 15 pećina i jama na prostoru ove planine, a tom prilikom došlo se do vrlo zanimljivih otkrića.
Riponjina jama  (Foto:mojkutak.net) -
Riponjina jama (Foto:mojkutak.net)

- Prostor Grmeča obiluje brojnim pećinama i spiljama, pa se procjenjuje da ih ima više od 280 samo na području koje obuhvata petrovačka opština. Željeli smo na ovaj način valorizovati to prirodno bogatstvo kojim raspolažemo, te barem djelimično otkriti tajne pećinskog svijeta i njihov biodiverzitet - istakao je predsjednik Speleološkog društva Kaverna iz Bos.Petrovca Siniša Mrđa.

U istraživanjima su učestvovali speleolozi, speleoronioci, biolozi i entuzijasti iz BiH, Srbije i Slovenije, koji su  tokom istraživanja podzemnih objekata uradili njihovo mapiranje, evidentirane su brojne vrste koje nastanjuju svijet pećina, skeletni ostaci životinja za koje će se tek utvrditi starost, ali i određeni artefakti poput grnčarije, koji ukazuju na davno prisustvo čovjeka.

- Gosti su posebno bili impresionirani Riponjinom jamom, koja je otkrivena prije nekoliko godina i do sada nedovoljno istražena. Radi se o ogromnom prostoru koji je bogat spiljskim nakitom i oblicima koje samo priroda može da izvaja. Smatramo da su pećine koje posjedujemo neiskorišteno blago i da se mogu staviti u funkciju razvoja speleološkog i uopšte turizma na ovim prostorima - istakao je Mrđa.

Prema riječima Aleksandra Pegana, speleologa iz Banjaluke, cijeli ovaj prostor je idealan za speleološka istraživanja i ljubitelje avanture.

- Prema rezultatima naših istraživanja, vrlo je vjerovatno da se ispod podzemnih objekata koje poznajemo krije neki ogroman sistem, s obzirom na to da su ove pećine u stvari suhi kras, a da se u podnožju Grmeča nalaze značajni izvori poput Krušnice ili Sanice. Znači, planina u sebi najvjerovatnije sadrži neki ogroman podzemni objekat i radi se o ogromnom potencijalu - smatra Pegan.

Prema njegovim riječima, tokom ovih istraživanja bili su ograničeni vremenom, ali planirano je da se ovakva ili slična ekspedicija ponovo organizuje.

Oduševljenje podzemnim svijetom planine Grmeč nije krio ni Risto Sovčev, arheolog iz Slovenije, koji je istakao kako se ovakvo bogatstvo mora sačuvati u izvornom obliku.

Tokom ekspedicije evidentirani su brojni primjerci biljnog i životinjskog svijeta koji nastanjuju pećine, kao i vrlo rijetka vrsta šišmiša, za koju se smatra da je endemska, ali to će tek potvrditi naknadna proučavanja.