latinica  ћирилица
14/09/2021 |  13:42 ⇒ 13:45 | Autor: SRNA

Odluku o vojnoj neutralnosti potrebno dalje jačati

Odluku o vojnoj neutralnost Srpske i Srbije samo treba nastaviti jačati i učiniti sve da ona postane tradicionalna karakteristika u bezbjednosnoj spoljnoj politici, poručeno je danas sa okruglog stola na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.
Okrugli sto - Foto: RTRS
Okrugli stoFoto: RTRS

Docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Јovanović rekao je da je odluka Srbije i Republike Srpske o vojnoj neutralnosti više nego dobra, u interesu obje zemlje i da može da doprinese očuvanju nacionalnih interesa.

- Ona ima određen dubinski značaj i potpuno korespondira važnoj karakteristici našeg srpskog nacionalnog bića, a to je slobodarski duh i želja da uvijek budemo nezavisni, što nas je kroz istoriju skupo koštalo - rekao je Јovanović novinarima prije početka okruglog stola.

Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda Aleksandar Mitić rekao je da ni u Banjaluci ni u Beogradu ne postoji nikakva želja za daljim integracijama u NATO, iako se takva politika osporava.

- Iako u Banjaluci imamo Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, činjenica je da navodni visoki predstavnik Kristijan Šmit pre neki dan govori o nastavku evroatlantskih integracija BiH. To je apsolutno nepoštovanje Rezolucije koja je doneta u Narodnoj skupštini Srpske, što je veoma loše - rekao je Mitić.

On smatra da vojna neutralnost ima veliku perspektivu i u Srbiji i u Srpskoj, naročito u odnosu na geopolitičke promjene koje se dešavaju, ne samo u svijetu i Evropi, nego i na Balkani.

- Nedavno smo imali priliku da vidimo intervenciju Rusije i Kine, kada je riječ o imenovanju visokog predstavnika, tako da je jasno da se oba ova velika geopolitička aktera sve više angažuju u regionu, ne samo ekonomski i infrastrukturno već i politički i bezbednosno - rekao je Mitić.

Govoreći o najavi Rusije da će biti prinuđena da povuče određene korake, ukoliko se nastave navodne evroatlantske integracije BiH, Mitić je rekao da to nije prijetnja već veoma jasna poruka o tome koliko se protivi tome.

Prema njegovim riječima, ta poruka je upućena svima koji pritiskaju Republiku Srpsku, kao i onima koji nipodaštavaju odluku o vojnoj neutralnosti, kao što je to prije nekoliko dana učinio Šmit.

Јedan od organizatora okruglog stola Željko Budimir istakao je značaj ovog skupa da bi se pokazalo da je vojna neutralnost Srpske i Srbije jedno od njihovih strateških usmjerenja, te način na koji se čuva Srpska i njena pozicija.

- Cilj istarživača i naučnika koji danas učestvuju u okruglom stoku jeste i da se pokaže da proces evropskih i integracija u NATO nije isti, te da neutralnost Srpske zavisi od neutralnosti Srbije - rekao je Budimir, profesor Međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Okrugli sto o temi "Vojna neutralnost Republike Srpske i Republike Srbije - Spojeni sudovi" organizovao je Fakultet političkih nauka u Banjaluci u saradnji sa Institutom za političke studije iz Beograda.

Učesnici su Milomir Stepić, Srđa Trifković, Zoran Milivojević, Miloš Јovanović, Miloš Јončić, Stanislav Stojanović, Aleksandar Mitić, Miloš Šolaja, Predrag Ćeranić, Srđan Perišić, Nevenko Vranješ i Željko Budimir.