latinica  ћирилица
14/09/2021 |  14:29 | Autor: SRNA

Čubrilović: Značajno usvajanje zakona o očuvanju i zaštiti ćirilice

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Banjaluci da je izuzetno značajno da u Srpskoj bude usvojen zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.
Otvorena izložba "Najljepši ćirilični rukopisi" - Foto: RTRS
Otvorena izložba "Najljepši ćirilični rukopisi"Foto: RTRS

- Zvaničnici Republike Srpske i Srbije dogovorili su usvajanje ovog zakona, a veoma je važno što će biti usvojen na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovim zakonom nisu prekršeni ustavi BiH i Srbije - rekao je novinarima Čubrilović, koji je u Narodnoj skupštini otvorio izložbu najljepših ćiriličnih rukopisa.

On kaže da je izuzetno važno što Republika Srpska i Srbija značajne datume obilježavaju zajednički.

- Cilj izložbe jeste afirmisanje upotrebe ćirilice kao pisma koje prisutno od početka opismenjavanja slovenskih naroda - dodao je Čubrilović.

Predsjednik Gradskog odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta" Banjaluka Јelenko Bojić smatra da sveti cilj mora biti očuvanje srpskog jezika i pisma.

- Vjerujem da će u školama u Republici Srpskoj biti stalna postavka najljepših ćiriličnih rukopisa. Naš jezik i pismo moramo očuvati za dobrobit generacija koje dolaze" -rekao je Bojić.

Ćirilični rukopisi izabrani su na konkursu koji je sproveden u organizaciji Gradskog odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta" Banjaluka.