latinica  ћирилица
14/09/2021 |  14:44 ⇒ 21:50 | Autor: RTRS

Šeranić sa rukovodstvom "Batuta" o trećoj dozi vakcine (FOTO/VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u Beogradu sa rukovodostvom Instituta za javno zdravstvo Srbije "Dr Milan Јovanović Batut" o mogućnostima davanja treće doze vakcina protiv kovida 19.
Šeranić posjetio "Batut" (Foto: Ministarstvo zdravlja) -
Šeranić posjetio "Batut" (Foto: Ministarstvo zdravlja)

Tokom posjete Institutu, Šeranić je sa vršiocem dužnosti direktora ove ustanove Vericom Јovanović razgovarao i o daljem sprovođenju procesa vakcinacije stanovništva u Republici Srpskoj i Srbiji, te potrebi povećanja obuhvata imunizacijom, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijaline zaštite Srpske.

Šeranić se tokom današnje radne posjete Beogradu sastao i sa ministrom zdravlja Srbije Zlatiborom Lončarom sa kojim je razgovarao o epidemiološkim mjerama koje su na snazi u Srpskoj i Srbiji.

Na sastanku je naglašeno da je njihova puna primjena posebno važna u uslovima kada stepen vakcinisanosti stanovništva protiv virusa korona nije na zadovoljavajućem nivou.

Posebna pažnja tokom razgovora posvećena je stavovima stanovništva i prihvatanju vakcinacije kao mjere od najvećeg značaja za kontrolu nad virusom korona, načinima na koje bi se u narednom periodu podstakao što veći odziv na imunizaciju, kao i pitanjima eventualnog uvođena "kovid propusnica" kako je to već urađeno u mnogim zemljama Evrope.

Sagovornici su se usaglasili da je i dalje neophodno, sa stručnog stanovišta, informisati građane o dobrobitima vakcinacije, kako za pojedinca, tako i za zajednicu.

Ministri su razmijenili mišljenja i o načinima organizacije zdravstvenih sistema za prihvatanje i zbrinjavanje povećanog priliva pacijenata koji su oboljeli od kovida u toku jeseni, ali i načinima da se da podstrek zdravstvenim radnicima za nastavak borbe protiv epidemije.

Naglašeno je da je istovremeno potrebno organizovati zdravstvenu zaštitu za stanovnike koji se u zdravstveni sistem javljaju zbog drugih simptomatologija, u skladu sa hitnošću.

Posjeta Šeranića Ministarstvu zdravlja Srbije dio je aktivnosti na jačanju saradnje dva ministarstva dogovorenih tokom zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije održane u maju u Istočnom Sarajevu.

Sastancima u okviru radne posjete Beogradu prisustvovao je i Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koje u kontinuitetu pruža snažnu podršku saradnji institucija Republike Srpske i Srbije, navodi se u saopštenju.