latinica  ћирилица
14/09/2021 |  15:11 ⇒ 15:12 | Autor: SRNA

Đokić: Srpska da ide u korak sa energetskom tranzicijom

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je energetska tranzicija proces koji će trajati više decenija i da je veoma važno da Srpska ide u korak sa svijetom koji očekuje sprovođenje određenih aktivnosti.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je danas u Sarajevu učestvovao na okruglom stolu pod nazivom "Proizvodnja električne energije za vlastite potrebe", koji organizuje ogranak Međunarodnog savjeta za velike elektične sisteme BiH, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

On je naglasio da je današnja rasprava bila u funkciji boljeg i kvalitetnijeg razumijevanja pitanja energetske tranzicije u koje je ušla BiH.

- Današnja rasprava ide u pravcu razvijanja svijesti o tome koliko su reforme neophodne, koliko je transformacija bitna u tom sektoru i koji su krajnji efekti, odnosno koje su krajnje mjere koje u budućnosti moramo preduzimati da bismo ispunili ne samo očekivanja, nego da bismo energetsku tranziciju sproveli što je moguće bezbolnije - rekao je Đokić.

On je podsjetio da će Republika Srpska uskoro ući u proceduru usvajanja zakona o obnovljivim izvorima energije, kojim će na drugi način regulisati veoma važna pitanja iz oblasti zelene obnovljive energije.

Na okruglom stolu, u prisutvu oko 60 učesnika, bilo je riječi o načinima priključivanja obnovljivih izvora na disktributivnu mrežu, o ekonomskim aspektima priključenja i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, zakonskim i regulatornim okvirima u BiH, te o proizvodnji električne energije iz ugla prosumera.

Naredne sedmice navedene teme biće razmatrane i u Poljkoj gdje će boraviti Đokić kako bi se aktivno ispratile sve promjene u sistemu energetike.