latinica  ћирилица
14/09/2021 |  20:33 ⇒ 20:34 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Cilj bošnjačke politike relativizacija zločina njihove vojske

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je večeras Srni da je jedan od ciljeva bošnjačke politike da se putem uopštavanja stvari relativizuju nesumnjiivo dokazani ratni zločini koje je počinila njihova vojska u proteklom građanskom ratu.
Snježana Novaković Bursać - Foto: SRNA
Snježana Novaković BursaćFoto: SRNA

Povodom saopštenja Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara u kojem preporučuje državljanima BiH koji su "na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do kraja 1995. godine", da ne putuju u Srbiju, Bursaćeva je istakla da ovakva reakcija Ministarstva "koje se pretvorilo isključivo u provodioca bošnjačke politike, ima dva cilja i svaki je za osudu".

- Јedan od tih ciljeva je da se putem uopštavanja stvari relativizuju nesumnjivo dokazani ratni zločini koje je počinila njihova vojska u proteklom građanskom ratu, a koji nažalost do sad nisu ni procesuirani, a kamoli da su dobili adekvatnu sudsku kvalifikaciju i kaznu - navela je Bursać.

Ona je dodala da je cilj sugerisanje moguće odgovornosti svih učesnika rata sa ciljem da se, ustvari, sakriju stvarni počinioci ratnih zločina.

- Drugi cilj je da se pokuša urušiti ugled Srbije, a samim tim i njen uticaj u regionu jer im, naravno, nikako ne odgovara bilo čije budno praćenje primjene Dejtona i briga za ravnopravnost Republike Srpske - rekla je Bursać.

Prema njenim riječima, o tome da sebi prisvajaju vođenje spoljne politike, postalo je suvišno i govoriti, "ali se mora napominjati da, kad razgradnja ustavne strukture ide iz njihovog smjera, ne bi trebalo da se čude reakcijama koje na to dolaze".

- Sve su to njihovi dobro poznati i prozreni kvazipolitički potezi koji očito dobijaju nekakvo ubrzanje. Ovo je još jedan dokaz kakvu oni dobrosusjedsku saradnju zagovaraju i kako su doveli BiH do statusa nemoguće države - zaključila je Bursać.