latinica  ћирилица
14/09/2021 |  20:48 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Vojna neutralnost Srpske i Srbije čuva nacionalne interese (VIDEO)

Potrebno je nastaviti jačanje odluke o vojnoj neutralnosti Republike Srpske i Srbije. To je glavna poruka sa okruglog stola održanog na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci. Stručnjaci iz Srpske i Srbije predložili su i dodatna rješenja u pravcu jačanja odluke koja, smatraju, doprinosi očuvanju nacionalnih interesa.
Okrugli sto - Foto: RTRS
Okrugli stoFoto: RTRS

Na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, stručnjaci iz Republike Srpske i Srbije o uvijek aktuelnoj temi - vojnoj neutralnosti.

- Pokazati da je vojna neutralnost Srpske i Srbije jedno od strateških usmjerenja Republike Srpske i Srbije u nekom budućem periodu, na koji način se čuva i Republika Srpska i njena ustavna pozicija i pokazati da proces evropskih integracija i integracija u NATO nije isti proces. To je cilj današnjeg okruglog stola - rekao je Željko Budimir, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

A cilj, i u Srpskoj i u Srbiji proglašene vojne neutralnosti isključivo je zaštita i očuvanje nacionalnih interesa. Narodna skupština Srbije, odluku o ne stupanju u vojno-političke saveze donijela je 2007. godine. Deset godina poslije, to je učinila i Narodna skupština Republike Srpske.

- Osim jasnog značenja, a vojna neutralnost znači da nećemo biti član nijednog vojnog saveza, mislim da ona ima jedan dubinski značaj i da potpuno korespondira jednoj važnoj karakteristici našeg srpskog nacionalnog bića, a to je slobodarski duh, želja da uvijek budemo slobodni i nezavisni - rekao je Miloš Јovanović, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Osim toga, razlozi za vojnu neutralnost Republike Srpske i Srbije su višestruki, poručeno je sa skupa u Banjaluci. Prije svega ogledaju se u činjenici da je i Srpsku i Srbijau '90-tih, bombardovala alijansa, odnosno NATO.

- Ne samo emotivni, nego i ekonomski razlozi su tu. Zato je potrebno da se istakne potreba za vojnom neutralnošću Srbije, a time i BiH, jeste i u toj nekoj prekompoziciji geopolitičkih odnosa koji su u toku - poručio je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

U kontekstu jačanja opredjeljenja, predložena su i određena rješenja, donošenje posebnih zakona, ali i promjena termina iz "vojne neutralnosti" u "vojno nesvrstavanje".

- Sa aspekta legaliteta vojne neutralnosti, mislim da je jako važno da spojimo riječi i djela i da jednostavno ovo o čemu govorimo da prati određena djela, a po meni to bi trebalo da bude donošenje zakona o vojnoj neutralnosti i Republike Srpske i Srbije - rekao je Aleksandar Mitić, naučni saradnih u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

I pored jasnog opredjeljena, odluka o vojnoj neutralnosti čest je razlog pritisaka na Banjaluku i Beograd.

U tom kontekstu, poručili su govornici, treba gledati i na poruke, za Republiku Srpsku nelegitimnog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji govori o potrebi napredovanja BiH u procesu evroatlantskih integracija, što se može smatrati direktnim nepoštovanjem Republike Srpske i odluka njenih institucija.

Da se, kada se govori o BiH i NATO-u, u obzir treba uzeti mišljenje svih u BiH, krajem marta, napomenula je i Ambasada Rusije ističući da bi na slučaj praktičnog približavanja BiH NATO-u, Ruska Federacija reagovala konkretnim koracima, smatrajući takav čin neprijateljskim.