latinica  ћирилица
15/09/2021 |  07:18 ⇒ 17:27 | Autor: SRNA

RTRS, 17.25 - Dan srpskog jedinstva; Centralna manifestacija u Beogradu (VIDEO)

Na Savskom trgu u Beogradu danas će biti održana centralna manifestacija posvećena obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Prenos obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave pratite na RTRS od 17.25.

Predviđeno je obraćanje Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, najavljeno je iz beogradske Gradske uprave. Centralnoj manifestaciji prisustvovaće predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, i predsjednik Vlade Radovan Višković.

Kod spomenika Stefanu Nemanji biće raspoređeni gardisti sa pukovskim zastavama, a iznad tog prostora nadlijetaće helikopteri.

Poslije himne "Bože pravde", koju će izvesti Hor Radio televizije Srbije, okupljeni će čuti i "Pukni zoro" u izvođenju Dejana Petrovića i "Big benda".

Centralna manifestacija na Savskom trgu završiće se izvedbom pjesme "Ovo je Srbija".

U okviru programa, koji će prethoditi centralnoj manifestaciji, građani će na Trgu Republike moći da vide defile "ustanika", kulturno-umjetnička društva, kao i defile konjice.

Ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici predviđen je bogat kulturno-umjetnički program, tokom kojeg će komandir konjičke jedinice "predati raport vojvodi Živojinu Mišiću".

Sa Kalemegdana će se oko 17.00 časova čuti počasna artiljerijska paljba.

Srbija i Srpska zajednički proslavljaju praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra, na dan kada su srpske i savezničke jedinice u Prvom svjetskom ratu probile Solunski front.