latinica  ћирилица
15/09/2021 |  07:47 ⇒ 08:12 | Autor: SRNA

Promovisan film "Zvuci jednog kovača"

U Mrkonjić Gradu je promovisan dokumentarni film "Zvuci jednog kovača", koji govori o očuvanju starih zanata, a nastao je u saradnji ove opštine i Udruženja građana "Srce Pegaza" iz Banjaluke.
Mrkonjić Grad - promovisan dokumentarni film "Zvuci jednog kovača" - Foto: SRNA
Mrkonjić Grad - promovisan dokumentarni film "Zvuci jednog kovača"Foto: SRNA

Načelnik opštine Dragan Vođević rekao je da je film vrijedna dokumentacija koja će ostati upisana u istoriji grada i služiti kao edukativni materijal za buduće generacije.

- Cilj projekta je da od zaborava sačuvamo kovački zanat, koji je izuzetno težak i jedan od najstarijih kod nas, te da pokoljenjima koja dolaze i današnjim generacijama ukažemo na njegovu vrijednost - izjavio je Vođević sinoć novinarima.

Potpredsjednik Udruženja građana "Srce Pegaza" Biljana Radulović objasnila je da im je cilj da se što veći broj djece upozna sa starim zanatima, odnosno o tome kako se prije živjelo.

Radulovićeva je navela da je djeci ukazano na to koliko se materijala uloži u pravljenje jedne kose i koliko je radniku vremena potrebno da je napravi.

Snimanje filma podrazumijevalo je i druženje sa djecom, kao i posjetu kulturno-istorijskim znamenitostima i kovačkim radnjama ovog grada.

- Cilj je bio da djeca upoznaju kulturno-istorijsku baštinu i vide koliko je to nekada bio težak posao, a kako sada lakše dolaze do svojih ciljeva. Želimo da što više kod njih probudimo svijest o kvalitetu življenja koji smo nekada imali i da ovakvim primjerima izbjegnemo agresiju koja se javlja kod djece gledanjem raznih video-klipova - rekla je Radulovićeva.