latinica  ћирилица
15/09/2021 |  08:32 ⇒ 09:02 | Autor: RTRS

Umjetnici Srpske i Srbije decenijama sarađuju na svim poljima (VIDEO)

Drina i Sava nikada nisu razdvajale Republiku Srpsku i Srbiju, već spajale, o čemu svjedoče dobre komšijske veze Semberaca sa stanovnicima Srema i Mačve.
Umjetnici Srpske i Srbije - Foto: RTRS
Umjetnici Srpske i SrbijeFoto: RTRS

Decenijama sarađuju na svim poljima - od privrede do kulture. Јedan od primjera je spona likovnih umjetnika iz Bijeljine i Badovinaca. Od 2014. godine organizuju zajedničke likovne kolonije, a u centru sela okupljaju se u kući koja bi uskoro trebalo da bude pretvorena u mačvansko-semberski Zavičajni muzej.

Kuća u kojoj je živjela kćerka književnika Јanka Veselinovića, Persida Tufegdžić, mjesto je sabranja likovnih umjetnika iz Semberije i Mačve koji oslikavaju živopisne predjele ovih krajeva.

Zdanje, izgrađeno daleke 1911. godine, renovirano je i u njemu je osim muzejske postavke o životu Mačvana i Semberaca, planirana i postavka umjetničkih djela "mačvanske slikarske škole".

Umjetnost ne poznaje granice. Već deset godina likovni umjetnici iz Mačve organizuju likovnu koloniju Most, a prije sedam godina pridružile su im se kolege iz Semberije.

Saradnja je počela spontano na Vukovom saboru u Tršiću.

Ova druženja su od nekadašnjih osnovaca iznjedrila akademske slikare koji se i u Srpskoj i u Srbiji osjećaju kao kod svoje kuće.

Most na Drini oduvijek povezuje bratski narod Srbije i Srpske. Dijelili su i dobro zlo. Svima su zauvijek urezane u pamćenje slike izbjegličkih kolona iz Krajine na mostu, tadašnji volonteri kasnije su te potresne prizore ovjekovječili na slikarskom platnu.

Srbi s obje strane rijeke oslonjeni su jedni na druge ,a veze su sve čvršće - kako poslovne tako i rodbinske.

Njjeguju se prijateljstva, a umjetnici iz Semberije I Mačve ne okupljaju se samo pod svodovima kuće u Badovincima već širom Srbije - u Zasavici, Mitrovici, Dublju. Oni su kažu pozitivan primjer kako se bez mnogo sredstava može uspostaviti interakcija i pokazati sva ljubav i snaga zajedništva na obostranu korist.