latinica  ћирилица
15/09/2021 |  09:45 ⇒ 11:16 | Autor: SRNA

Republička uprava za igre na sreću - Ostvaren rekordan prihod

Republička uprava za igre na sreću je u osam mjeseci ove godine prikupila rekordan prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću u ukupnom iznosu od 41.588.946 KM, što je za 50 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je Srni v.d. direktora Republičke uprave za igre na sreću Aleksandar Došić.
Igre na sreću - Foto: ilustracija
Igre na srećuFoto: ilustracija

Došić je pojasnio da je od tog iznosa, prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara iznosio 36.832.164 KM, dok je prihod od poreza na dobitke od igara na sreću iznosio 4.756.782 KM.

- Prihodi prikupljeni u osam mjeseci ove godine od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću veći su za 68 odsto u odnosu na osam mjeseci 2019. i za, čak 133 odsto u odnosu na osam mjeseci 2018. godine - precizirao je Došić.

On je naglasio da je rekordan rast prihoda zabilježen i pored činjenice da je većini priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj tokom marta i aprila bio zabranjen rad zbog epidemije izazvane virusom korona.

Prema njegovim riječima, osim rekordnih prihoda od naknada za priređivanje igara na sreću, Republička uprava za igre na sreću zabilježila je i značajne rezultate u suzbijanju ilegalnog priređivanja igara na sreću, što je primjetno kroz broj izdatih prekršajnih naloga.

- Tako su u osam mjeseci ove godine, inspektori Republičke uprave za igre na sreću izdali 202 prekršajna naloga priređivačima igara na sreću u Republici Srpskoj, dok je tokom cijele prošle godine ukupno izdato 116 prekršajnih naloga, što je posljedica odlučne borbe Republičke uprave za igre na sreću protiv sivog tržišta - naglasio je Došić.

On je najavio da će Republička uprava za igre na sreću i u narednom periodu nastaviti sa intenzivnim sprovođenjem novog Zakona o igrama na sreću, koji je od početka primjene nesumnjivo donio pozitivne efekte u ubiranju budžetskih prihoda u Republici Srpskoj i smanjenju sive ekonomije.