latinica  ћирилица
15/09/2021 |  11:15 ⇒ 11:17 | Autor: SRNA

Fon der Lajenova najavila posjetu zapadnom Balkanu

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je posjetu zapadnom Balkanu do kraja mjeseca.

Ona je tokom godišnjeg obraćanja Evropskom parlamentu u Strazburu rekla da želi da posjetom zemljama zapadnog Balkana pošalje snažan signal privrženosti Evropske unije procesu pristupanja bloku.

- U više osporavanom svijetu, zaštita naših interesa nije samo u našoj odbrani, već se radi i o uspostavljanju snažnih i pouzdanih partnerstava. To nije luksuz, već je ključno za našu stabilnost, bezbjednost i napredak u budućnosti, a taj rad počinje produbljavanjem partnerstva sa najbližim saveznicima - istakla je Fon der Lajenova.

Podsjećajući na raniju izjavu da će EU i SAD biti uvijek jači zajedno, Fon der Lajenova je naglasila da "isto važi i za susjede na zapadnom Balkanu".

- Prije kraja mjeseca, posjetiću region i poslati snažan signal naše privrženosti procesu proširenja. To dugujemo svim mladim ljudima koji vjeruju u budućnost Evrope - navela je Fon der Lajenova.

Prema njenim riječima, ulaganje u budućnost zapadnog Balkana je, istovremeno, ulaganje u budućnost EU, prenio je portal "Evropski zapadni Balkan".

Predsjednik Evropske komisije podsjetila je da EU pojačava podršku regionu, uključujući kroz novi Investicioni i ekonomski plan.