latinica  ћирилица
15/09/2021 |  11:56 ⇒ 12:29 | Autor: SRNA

Vulić: Turkovićeva uzurpira nadležnosti Predsjedništva BiH

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je Srni da Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara, odnosno resorni ministar Bisera Turković ponovo izdaje preporuke i iznosi stavove i kvalifikacije bez Predsjedništva BiH i uzurpira njegovu ustavnu nadležnost za vođenje spoljne politike.
Sanja Vulić - Foto: RTRS
Sanja VulićFoto: RTRS

- Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara BiH bi komotno moglo u naziv ove institucije dodati MIP-Sarajevo jer radi u interesu dijela Federacije, a ne kao jedna od zajedničkih institucija - smatra Vulićeva.

Ona je istakla da je danas 15. septembar, Dan srpskog jedinstva.

- Pozivam i molim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da svim državljanima Republike Srpske danas po automatizmu dodijeli državljanstvo Srbije. Sa srpskim pasošem ćemo putovati. Matica Srbija će nas štititi. Niko i nikad više nas genocidašima neće zvati - poručila je Vulićeva.

Vulićeva kaže da je potez Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara dokaz je da je ovakva BiH isključivo zemlja koju zamišljaju po mjeri Bošnjaka i da bezbjednost za Srbe predstavljaju jedino Republika Srpska i Srbija.

- Svi narodi koji žele da žive sa nama u Republici Srpskoj su dobrodošli. Mi smo miroljubiv narod koji prašta i voli, za razliku od bošnjačkog Sarajeva i ostrašćene Bisere Turković koja sa mnom u parlamentu raspravlja o definiciji rata i ne prihvata termin koji sam upotrijebila - tragičan sukob u regionu iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - naglasila je Vulićeva.

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara je u saopštenju koje je potpisala Turkovićeva, preporučilo državljanima BiH koji su "na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do kraja 1995. godine" da ne putuju u Srbiju.