latinica  ћирилица
15/09/2021 |  12:05 ⇒ 15:10 | Autor: RTRS

NSRS o Prijedlogu zakona o zaštiti jezika i ćiriličkog pisma

Narodna skupština Republike Srpske razmatra na posebnoj sjednici Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku. Sjednici prisustvuju predsjednica Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Sjednica NSRS - Foto: RTRS
Sjednica NSRSFoto: RTRS

Prijedlog ovog zakona jedina je tačka dnevnog reda 21. posebne sjednice. Prenos sjednice Narodne skupštine Srpske pratite na RTRS i našem portalu.

----

Neophodno je zaštititi i očuvati jezik srpskog naroda i ćiriličnog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa jer su jezik i pismo identitet jednog naroda i ukoliko oni nestanu, nestaje i narod zajedno sa njima, rekla je danas ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Ona je istakla da su Srbi jedinstveni po svom jeziku, posebno po svom pismu, te ocijenila da je problem opadajuće uloge srpske ćirilice u javnoj upotrebi i privatnoj komunikaciji, od temeljnog značaja za kulturu Republike Srpske.

Drago mi je što pripadam političarima koji su kreirali današnji dan Dan srpskoj jedinstva, slobode i nacionalne zastave, rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik gdje je u toku razmatranje Prijedloga zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica istakao je da danas mora biti pokazano zajedništvo gdje god da Srbi žive, te da je izuzetno važno da bude usvojen Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

- Potrebno je afirmisati zajedničke tekovine i sa drugim narodima, posebno Ruskim. Koncept zakona je dobar, jer ćirilicu posmatra kroz nematerijalno kulturno nasljeđe - rekao je Mazalica na posebnoj sjednci Narodne skupštine Republike Srpske o Prijedlogu zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

----

Inicijativa o usvajanju Zakona potekla je od Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prijedlog predviđa širenje kruga subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, kao i stimulativne mjere koje su usmjerene na privatni sektor, odnosno olakšice za one koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo.

Prijedlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma danas bi trebalo da usvoji i Skupština Srbije.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, u susret posebnoj sjednici parlamenta, otvorena je i izložba najljepših ćiriličkih rukopisa.