latinica  ћирилица
15/09/2021 |  13:10 ⇒ 13:30 | Autor: RTRS

RTRS, petak 21.10: Promocija filma "Sreten, zaboravljeni vajar" (VIDEO)

Promocija dokumentarnog filma "Sreten, zaboravljeni vajar", biće emitovan u petak na RTRS od 21.10 časova.
Sreten (ustupljena fotografija) -
Sreten (ustupljena fotografija)

Film o "ocu" srpskog vajarstva, Sretenu Stojanoviću, "izvajan" prema memoarima koji bacaju novo svjetlo na turbulentna vremena koja su oblikovala gorštaka i patriotu u "pjesnika" među vajarima.

Ovo je film o čovjeku koji je mogao da ujedini ono što je danas nepomirljivo. Ovo je saga o sudbini umjetnika, intelektualca i dokument o identitetu u vremenu kada ništa nije bilo crno - bijelo.

Pisac, likovni teoretičar i kritičar, osnivač Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu, Sreten Stojanović je jedan od najautentičnijih ličnosti srpske likovne, kulturne, pa i javne scene u prvoj polovini 20. vijeka.

Sreten Stojanović je autor monumentalnih spomenika poput onog: Karađorđu ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, Njegošu ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Učesnici na filmu su Nikola Kusovac, istoričar umjetnosti, Matija Bećković, akademik, Milivoje Unković, akademik, Vedrana Adamović, kustos Muzeja Kozare, Dunja Simonović Bradić i Milica Arežina, Fondacija "Sreten Stojanović", Mladenko Sadžak, filolog, Aleksa Milić, Muzej Kozare i Borivoje Milošević, istoričar.

Autorski tim su činili: Danijel Pavlović, režija, novinar istraživač i scenario, Saša Berendika, kreativni producent, Branko Lazić, montažer u pripremi filma, Aleksandra Miletić, montažer i postoprodukcija slike, Vedran Marić, snimatelj, Danijel Pavlović, majstor svjetla, Dragan Talić, tonska obrada, Vladimir Vladetić, narator, Darko Cvijetić i produkcija, Esad Bajrić.