latinica  ћирилица
15/09/2021 |  14:11 ⇒ 14:42 | Autor: SRNA

Modriča se odužila solunskim dobrovoljcima

Modriča se odužila solunskim dobrovoljcima, poruka je sa današnje proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Modriča - Foto: SRNA
ModričaFoto: SRNA

Predsjednik Opštinskog udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine Vid Blagojević rekao je da je sa prostora Modriče u sudbonosnoj pobjedi u Prvom svjetskom ratu učestvovalo oko 300 boraca i da je u čast solunskim dobrovoljcima u gradskom parku podignuto spomen-obilježje.

Prema njegovim riječima, Modriča se učesnicima u proboju Solunskog fornta odužila i nazivom ulice u centru grada.

Načelnik opštine Modriča Јovica Radulović rekao je da je zahvaljujući solunskim borcima do danas sačuvano srpsko jedinstvo koje je omogućilo da sadašnje generacije pod nacionalnom zastavom uživaju slobodu.

- Poruka na današnji dan je da moramo voditi računa o našoj istoriji, precima i onome šta su dali da bismo danas živjeli slobodno - rekao je Radulović.

Povodom današnjeg praznika položeno je cvijeće kod spomen-obilježja solunskim dobrovoljcima i centralnog spomen-obilježja poginulima u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Obilježavanju su prisustvovali predstavnci Skupštine opštine, Opštinske boračke organizacije i potomci solunskih dobrovoljaca.

Srbija i Srpska zajednički proslavljaju praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra, na dan kada su srpske i savezničke jedinice u Prvom svjetskom ratu probile Solunski front.