latinica  ћирилица
15/09/2021 |  16:09 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

Srpska obilježila Dan poginulih i nestalih (VIDEO)

Republika Srpska obilježila je i Dan poginulih i nestalih.
Srpska obilježila Dan nestalih - Foto: RTRS
Srpska obilježila Dan nestalihFoto: RTRS

Ogorčene porodice poručile su da je neprihvatljivo što Srpska i dalje traga za 1.652 nestala lica.

Povodom 15. septembra u Banjaluci je služen parastos, a položeno je i cvijeće na Novom groblju i groblju Sveti Pantelija.

Gdje su nestali - pitanje je koje od kraja rata pa do danas postavljaju mnogobrojne porodice, a odgovora nema. Među njima je Јovana Zekić iz Srebrenice čiji je otac nestao 9. maja 1992. godine.

- Nema informacija. Sad će 30 godina. Teško je pričati o tome da može da dođe do toga da neko kaže bilo šta - kaže Јovana.

Istu sudbinu dijeli i Spasenija Vasić, majka nestalog borca. Njen sin Draženko imao je samo 20 godina kada je nestao i od tada mu se gubi svaki trag.

- 1994. godine je nestao i još ne znamo ništa. Nikad ga nismo našli ni sahranili, kako nam neće biti treško. Nikakvih informacija nema sve ove godine - ističe Spasenija.

Neutješne su i ostale porodice koje tragaju za 1.652 najmilijih.

Ljuti ih i činjenica što traženje stoji u mjestu od 2008. godine. U Republici Srpskoj i ovaj put ponavljaju da je glavni krivac Institut za nestala lica BiH.

- Institut za ovih 12 godina je pronašao svega 265 tijela srpske nacionalnosti. Ovako kako je do sada išlo narednih 70, 80 godina se ne bi proces završio - navodi Veljko Lazić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

- Ako imate u vidu činjenicu da je od januara do danas svega četiri identifikovana lica srpske nacionalnost, i to je bila identifikacija lica koja su ranije pronađena i čiji su fragmenti posmrtnih ostataka bili kao NN lica u spomen kosturnicama ili mrtvačnicama, onda vam je jasno da je proces u zastoju - naglasio jnj Milorad Kojić,  direktor Republičkog centra za istrazivanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Upravo se zbog navedenog traži reorganizacija ili potpuno ukidanje Instituta za nestala lica BiH.

- U narendom periodu slijedi promjena strukture Instituta za nestala lica, upravnog i nadzornog odbora, a i samih direktora. Znamo da smo imali opstrukcije od strane gospodina Mašovića. Amoru Mašoviću je istekao mandat i stvoreni su uslovi za odlazak u penziju - zaključio je Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH.

Povodom Dana poginulih i nestalih u Hramu Hrista Spasitelja služen je parastos, nakon čega su članovi porodica položili cvijeće na spomen - kosturnici na Novom groblju i na spomeniku poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci.