latinica  ћирилица
15/09/2021 |  17:09 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Dan srpskog jedinstva u školama Srpske (VIDEO)

Intoniranjem himni Srpske i Srbije i časom o istorijskim ličnostima i događajima koji su doprinijeli slobodi, nezavisnosti i jedinstvu srpskog naroda, Dan srpskog jedinstva slobode i nacionalne zastave prvi put je obilježen i u osnovnim i srednjim školama Republike Srpske.
Dan srpskog jedinstva u školama - Foto: RTRS
Dan srpskog jedinstva u školamaFoto: RTRS

Na ovaj datum obilježava se i proboj Solunskog fronta.

- Drugi čas je naša škola sa svojim timom posvetila razgovoru sa učenicima o važnim događajima i ličnostima, važnim za istoriju srpskog naroda - rekla je Nevena Đukić, nastavnica istorije u OŠ "Dositej Obradović" Banjaluka

- Škole Srpske i Srbije zajednički obilježavaju ovaj datum jer imamo zajedničku istoriju i važno je da je obilježimo i sa ove i sa one strane Drine, zbog naše bogate istorije - dodaje direktor  OŠ "Dositej Obradović" Goran Kovačević.

A koliko učenici znaju o Solunskom frontu?

- Nakon albanske golgote srpska vojska je nakon odmora i oporavka na Krfu, francuskim brodovima prebačena na Solunski front.

Srpska vojska je nakon duge borbe zajedno sa francuskom vojskom 15. septembra 1918. izvršila proboj Solunskog fronta a 1. novembra je oslobođen Bograd - ispričala je Katarina Kudrić, učenica devetog razreda OŠ "Dositej Obradović" Banjaluka.

- Najznačajnije ličnosti u proboju Solunskog fronta su vojvoda Stepa Stepanoić, Petar Bojović, Živojin Mišić - dodaje takođe učenica devetog razreda ove škole Matea Mlinarević.

Očuvanju nacionalnog identiteta i vrijednosti u obrazovnom i vaspitnom procesu doprinijeće i novi Priručnik za nastavnike koji u osnovnoj školi predaju predmete od nacionalnog značaja.