latinica  ћирилица
15/09/2021 |  17:45 ⇒ 17:46 | Autor: SRNA

Episkop Fotije: Crkva praznik srpskog jedinstva vidi kao svetosavsku misiju u narodu

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije izjavio je danas da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Srpska pravoslavna crkva vidi kao svetosavsku misiju u narodu.
Episkop Fotije - Foto: SRNA
Episkop FotijeFoto: SRNA

- Crkva ovaj praznik vidi kao mirenje braće, mirenje našeg naroda, traženje zajedničkih stavova i interesa, očuvanja kulture, vjere, pisma, tradicije i kulturnog identiteta - rekao je vladika Fotije na proslavi nacionalnog praznika u Brčkom.

U Brčkom je održan zajednički sastanak predstavnika Srba u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti distrikta sa episkopom Fotijem, sveštenstvom SPC, te predstavnicima udruženja proisteklih iz rata i onih koja baštine tradiciju srpskog naroda, objavljeno je na sajtu Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Kako se navodi, na ovaj način je iz Brčkog poslata poruka da su brčanski Srbi dio srpskog naroda i da im je zajednički cilj jedinstvo, sloboda, zaštita kulture i ćirilice.

Nakon parastosa poginulima koji je služen pred Spomenikom srpskim braniocima Brčkog, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši, uz sasluženje vladike Fotija, služen je moleban za srpsko jedinstvo i slobodu.

U izjavi za medije, vladika Fotije je istakao značaj očuvanja duha zajedništva, da ljudi posmatraju jedni druge kao brat brata, a ukazao je i na neophodnu političku kulturu dijaloga i traženja zajedničkih rješenja.

Po blagoslovu episkopa Fotija, u svim arhijerejskim namjesništvima Eparhije zvorničko-tuzlanske SPC obilježen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Srbija i Srpska zajednički proslavljaju praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra, na dan kada su srpske i savezničke jedinice u Prvom svjetskom ratu probile Solunski front.