latinica  ћирилица
15/09/2021 |  20:19 ⇒ 20:20 | Autor: sputniknews.com

Oliver Stoun: Da nije Putina, Rusija bi bila vazal Amerike

Predsjednik Rusije Vladimir Putin spriječio je da se Rusija pretvori u "vazala" Sjedinjenih Američkih Država, rekao je poznati američki režiser Oliver Stoun.
Oliver Stoun i Vladimir Putin (Foto: Komandir/Courtesy of SHOWTIME) -
Oliver Stoun i Vladimir Putin (Foto: Komandir/Courtesy of SHOWTIME)

- Sjedinjene Američke Države su mogle postati partner Rusije, ali to se nije dogodilo zbog novca. Na Vol Stritu su odlučili da Rusiju treba osvojiti, preuzeti biznis. Pojavili su se svi ti oligarsi. Putin je počeo da se suprotstavlja tome, da štiti zemlju. Da nije bilo njega, Rusija bi bila uništena, pretvorila bi se u američkog vazala - rekao je Stoun u intervjuu za televiziju “Rusija 24“.

Prema njegovom mišljenju, da je Rusija postala njihov “vazal“, to bi bilo gore za cijeli svijet, pa i za same Sjedinjene Američke Države, jer bi postajale sve “moćnije, pretvorile bi se u tiraniju“.

- Niko ne bi trebalo da ima previše moći. To je samo zakon prirode – mora postojati balans - istakao je on.

Kako je dodao, Rusija i SAD mogle bi da sarađuju u borbi protiv kovida 19, kao i u proizvodnji “čiste energije“, koristeći, između ostalog, nuklearnu energiju Rusije.

Istovremeno, režiser smatra da su SAD zainteresovane za postojanje spoljnog protivnika kako bi snabdijevale narudžbinama svoj ogromni vojno-industrijski kompleks. U toj ulozi su bile zemlje poput Venecuele, Irana, Kube.

- Zašto one ne mogu da se zaustave? Zato što je u igri veliki novac. Novac i sporazumi. Nije stvar u Rusiji. Da nije Rusije, pronašli bi drugog neprijatelja - pojasnio je on.

Kako je ranije saopšteno, Stoun se još u decembru prošle godine vakcinisao ruskom vakcinom protiv virusa korona “Sputnjik Ve“.