latinica  ћирилица
15/09/2021 |  22:03 ⇒ 22:11 | Autor: RTRS

Pale: Paradom trobojki obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO)

Studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, učenici Srednjoškolskog centra Pale i brojni Paljani paradom trobojki obilježili su Dan srpskog jedinstva.
Parada trobojki na Palama - Foto: RTRS
Parada trobojki na PalamaFoto: RTRS

Iz kolijevke Republike Srpske otišla je jasna poruka: "Srbi, ujedinite se oko svojih trobojki, da konačno stanemo pod isto nebo, istu zastavu i jednu državu".

Iako živi sa druge strane Drine, Mirko Matić, student Filozofskog fakulteta na Palama, rame uz rame sa kolegama pod istom zastavom slavi praznik srpskog jedinstva. Pale su, kaže, njegov drugi dom.

Parada trobojki na Palama (Foto: RTRS)

- Divan osećaj, ja sam ovde našao drugi dom. Moja Loznica to je moja kuća, ali ovde se osjećam tako divno, ovde sam našao prijatelje pa pogledajte ovo, pogledajte omladinu, Pale i Istočno Sarajevo su zaista grad mladih - istakao je Matić

Kolona koja je vodila ka Studentskom trgu i hramu Svetog arhangela Gavrila, još jednom je podsjetila na značaj jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Za kulturno-umjetnički program pobrinuli su se učenici i profesori Srednjoškolskog centra Pale.

Parada trobojki na Palama (Foto: RTRS)

- Iza nas stoje mladi ljudi, studenti, srednjoškolci i naši prijatelji. Došli smo zajedno da se okupimo oko svoje trobojke. Јedna od jakih poruka koju želimo da pošaljemo iz kolijevke Republike Srpske sa pala jeste Srbi ujedinite se oko svojih trobojki da konačno stanemo pod isto nebo i istu zastavu i jednu državu - naglasio je jedan od organizatora Filip Matić.

Ovo je vrlo bitan dan za Pale i Paljane, s obzirom da je ovdje nastala Republika Srpska, poručili su iz lokalnog parlamenta.

- Čuvajmo Srpsku, čuvajmo trobojku i ne dozvolimo da nas iko ikada razjedini - poručio je zamjenik načelnika opštine Pale Srđan Butuvija.

Vlade Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobodne i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra, na dan kada je prije 103 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.