latinica  ћирилица
16/09/2021 |  07:37 ⇒ 08:30 | Autor: TANЈUG

Predstavljen projekat "Rock el Clasico" u Narodnom muzeju (VIDEO)

Muzičari Stefan Milenković i Nele Karajlić predstaviće svoj zajednički autorski projekat "Rock el Clasico" na svjetski dan muzike, 21. juna 2022. godine na stadionu Tašmajdanu, najavljeno je na konferenciji za medije u Narodnom muzeju.
Nele Karajlić i Stefan Milenković (foto: youtube.com/fizzyone2006) -
Nele Karajlić i Stefan Milenković (foto: youtube.com/fizzyone2006)

Predstavnici medija imali su priliku da vide spot "Gile i Čajkovski" koji otvara ovaj projeka u organizaciji platforme Srbija Stvara.

Riječ je o specifičnom spoju muzike Petra Iljiča Čajkovskog i "Zabranjenog pušenja", u vidu kultne pjesme "Gile šampion" i muzičkih dionica iz baleta "Labudovo jezero" u interpretaciji Stefana Milenkovića.

Ana Ilić, viša savjetnica premijerke Srbije za kreativne industrije i turizam koja predvodi tim platforme "Srbija stvara" napomenula je da će cijeli projekat premijerno biti predstavljen na čuvenoj svjetskoj izložbi "Expo" u Dubaiju, koja se održava od 1. oktobra do 31. marta 2022. godine.

- Projekat "Rock el Clasico" je na najbolji način predatavlja ideju delovanja platforme "Srbija stvara". Kroz ovaj projekat afirmišemo naše kreativce, njihove i ideje i kulturne vrednosti. Spoj izrazotih umetnika kao što su Nele Karajlić i Stefan Milenković rezultirao je unikatnim umetničkim projektom Rock El Clasico - kazala je Ana Ilić i istakla da su se dvije značajne institucije kulture pridružile cijelom projektu.

- Reč je o Narodnom pozorištu i Narodnom muzeju u Beogradu. Saradnja vrhunskih institucija kulture je odličan način da promovišemo našu kulturu - kazala je Ilić.

Stefan Milenković je napomenuo da je učestvovao u velikom broju muzičkih eksperimenata u karijeri do sada, a da posebna očekivanja ima od ove saradnje sa Neletom Karajlićem.

- Nemam omiljenu pesmu grupe "Zabranjeno pušenje", ali svakako veoma volim stvaralački rad Karajlića. Srećan sam što u našem zajedničkom projektu imamo već 4 ili 5 pesama. Siguran sam da će naša saradnja dati rezultat u dimenziji koja nema nikakva ograničenja. Imamo muziku, reči, sliku, video... Sve je to za mene veliki izazov i zadovoljstvo bez obzira na kreativne dileme koja imamo svaki dan - izjavio je Stefan Milenković i dodao smatra sebe neklasičnim klasičarem, a Karajlića netipičnim rokerom.

- Zajedničkim delovanjem stvaramo treću umetničku dimenziju - poručio je Milenković.

Popularni muzičar Dr Nele Karajlić je istakao da je inicijalna ideja o nastanku cijelog projekta - spajanje rok muzike i klasičnih minijatura.

- Spojili smo pesme Zabranjenog pušenja kao što su "Gile šampion", "Poslednja oaza - u lošoj formi sam" (poznata kao "Fikreta") sa kompozitorima - Šostakovičem ili Čajkovskim. Pokušali smo da izbrišemo granicu rok muzike i klasičnih kompozicija, i siguran šm da će publika na stadionu Tašmajdanu uživati 21. juna 2022. godine - naglasio je Karajlić.