latinica  ћирилица
16/09/2021 |  07:47 | Autor: SRNA

Slovenija: Potpisana deklaracija o temeljnim principima saradnje Srba

Predstavnici srpskih udruženja u Sloveniji potpisali su Deklaraciju o temeljnim principima saradnje, kojom se izražava spremnost i volja da zajednički rade na očuvanju i promociji identiteta, jezika, ćirilice, istorije, tradicije i kulturnog nasljeđa srpske nacionalne zajednice u toj zemlji.
Slovenija, Ljubljana - ulice - Foto: Twitter
Slovenija, Ljubljana - uliceFoto: Twitter

Na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave deklaraciju su juče u Ljubljani potpisali Savez srpskih društava Slovnije /SSDS/ i Savez Srba Slovenije /SSS/.

Ovim dokumentom napravljen je prvi korak ka jedinstvu srpske zajednice u Sloveniji i otvoren prostor za produbljivanje saradnje između dva tamošnja najveća saveza Srba.

U deklaraciji se napominje da su oba saveza prepoznala potrebu za postizanjem jedinstva srpske nacionalne zajednice u Sloveniji i ističe se njihova zajednička posvećenost očuvanju temeljnih obilježja srpskog identiteta – srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kulture, tradicije i nacionalnih simbola.

Ovom svečanom događaju, osim predstavnika društava članova SSS-a i SSDS-a, prisustvovao je predsjednik Odbora za saradnju sa Srbima u regionu i dijaspori Narodne Skupštine Srbije Milimir Vujadinović, navedeno je u saopštenju Saveza Srba Slovenije.