latinica  ћирилица
16/09/2021 |  11:40 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije uputio saučešće ruskom Patrijarhu Kirilu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uputio je patrijarhu moskovskom i sve Rusije Kirilu telegram saučešća povodom smrti režisera Aleksandra Meljnika i ruskog ministra za vanredne situacije Јevgenija Ziničeva.
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

- Duboko nas je rastužila vijest o nesrećnom slučaju u kojem je prvo život izgubio rab Božiji Aleksandar Meljnik, veliki prijatelj i dobrotvor srpskog naroda, a zatim - u herojskom podvigu bratske ljubavi - poginuo rab Božiji Јevgenij Ziničev, vatreni patriota plemenitog srca - navodi se u telegramu srpskog patrijarha.

Patrijarh Porfirije je uputio molitve da se duše poginulih usele u rajska naselja, gdje počivaju pravednici, saopšteno je na internet stranici Ruske pravoslavne crkve.

- A Vas, kao i članove njihovih porodica, neka Gospod utješi sjećanjem na njihova slavna djela kao uzvišene primjere jevanđeljskog čovjekoljublja - navodi se u telegramu upućenom ruskom patrijarhu.

Režiser Meljnik i ministar Ziničev poginuli su 8. septembra na velikom Irkindinskom vodopadu, 120 kilometara od Noriljska. Prema navodima medija, Ziničev je poginuo dok je pokušavao da spasi život režiseru Meljniku.