latinica  ћирилица
16/09/2021 |  12:58 ⇒ 13:36 | Autor: B92

Nove mjere protiv virusa korona u Hrvatskoj

Civilni štab Hrvatske donio je šest novih odluka, rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinovi na sjednici Vlade.
Grad Zagreb - Foto: RTRS
Grad ZagrebFoto: RTRS

Uz tri odluke kojima se produžavaju mjere, a koje se odnose na obavezno nošenje zaštitnih maski za lice, rad trgovinskih radnji i organizaciju javnog prevoza, civilni štab je donio odluku o obavezno posjedovanju EU digitalne kovid potvrde za kontrolore i popisivače zbog skorašnje implementacije druge faze popisa stanovništva.

Takođe, na snazi će biti odluka kojom se ograničava okupljanje. Naime, održavanje sajmova i drugih manifestacija će biti moguće u zatvorenom prostorima uz uslov da organizator obezbijedi ulaz samo uz EU digitalnu kovid potvrdu.

Јoš jedna od odluka jeste o privremenoj zabrani i privremenom ograničavanju prelaska preko granice u kojoj je novina da državljani trećih zemalja koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz turističkih razloga i koji posjeduju potvrdu o uplati smještaja sada mogu da pokažu i potvrdu o rezervaciji smještaja te će im se odobriti ulaz u Republiku Hrvatsku.

- Negativan PCR test i dalje ne smije da bude stariji od 72 sata - rekao je Božinović