latinica  ћирилица
16/09/2021 |  14:17 | Autor: SRNA

Marinković: Poskupljenja u svim privrednim granama u BiH

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da je došlo do poskupljenja u svim privrednim granama u BiH, pa tako i poljoprivrednih proizvoda.
Stojan Marinković - Foto: nezavisne novine
Stojan MarinkovićFoto: nezavisne novine

- Na svjetskom tržištu, tako i kod nas, došlo je drastičnog poremećaja u svim privrednim granama, na tržištu poljoprivrednih proizvoda, što se prelilo i u BiH - naveo je on za Srnu.

Marinković je istakao da je najnovije poskupljenje konzumnih jaja i pilećeg mesa direktna posljedica porasta cijena žitarica koje su osnova za ovu proizvodnju.

- S druge strane je odustajanje velikog broja manjih sitnih poljoprvrednih proizvođača, farmera od proizvodnje. Mi ne možemo konkurisati zemljama okruženja, EU i njihovim farmerima jer imaju daleko veće podsticaje i druge mjere koje im pomažu da opstanu na tržištu - rekao je Marinković.

On je dodao da Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske nabavlja u EU većinu komponenti za stočnu hranu, kao što je sojina sačma, kukuruz i druge žitarice, kao i farmeri.

- Očito je da oni mogu ostvariti jeftiniju proizvodnju samo zato što imaju veće subvencije, odnosno neke druge stimulacije, čak i izvozne koje im pomažu da opstanu na tržištu i ne gase svoje proizvodnje. Uprkos tome manji procenat farmera i u EU gasi ovu proizvodnju, a kod nas će to biti sigurno u narednom periodu u većim procentima - naglasio je Marinković.