latinica  ћирилица
16/09/2021 |  14:34 ⇒ 17:53 | Autor: SRNA

Peter Handke ne prihvata nametnute matrice i stereotipe (VIDEO)

Životni princip nobelovca Petera Handkea jeste da ne prihvata nametnute matrice i stereotipe, te tako nije prihvatio ni propagandu u zapadnim medijima o građanskom ratu u bivšoj Јugoslaviji, već je tokom bombardovanja došao da se lično uvjeri u to šta se dešava, rekao je danas predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman.
Amfiteatar "Beli Vuk" na Tvrdimićima - Foto: SRNA
Amfiteatar "Beli Vuk" na TvrdimićimaFoto: SRNA

Tokom razgovora o književnom radu i djelu Handkea u amfiteatru "Beli Vuk" na Tvrdimićima u okviru manifestacije "Dani grada Istočno Sarajevo", Koroman je naglasio da je Handke tražio diferencirani pristup zapadnih medija prema dešavanjima i prema kategorizaciji određenih dešavanja na prostoru bivše Јugoslavije.

On je istakao i da Handke kroz svoje eseje "Pravda Srbiju".

- Čovjek je imao svoj stav o dešavanjima i treba da ga poštujemo - istakao je Koroman.

On je podsjetio i da je Handkeov partner bio čuveni njemački režiser Vim Venders, koji je ove godine dobio nagradu "Srce Sarajeva".

Koroman je napomenuo da u ovom današnjem razgovoru o djelu Petera Handkea ne treba stavljati nikakve političke konotacije i najavio da će i u narednom periodu biti praksa da se u Istočnom Sarajevu tokom obilježavanja "Dana grada" organizuju razgovori o djelima i drugih značajnih pisaca.

Predstavnik grupe građana čitalaca Slavica Drašković rekla je da je Handke svjetsko ime u književnosti iza kojeg je više od stotinu naslova različitih žanrova.

Ona je istakla da je Handke ostvaren kao književnik i scenarista, te da je sa Vendersom pisao scenario za film "Nebo nad Berlinom".

Prema njenim riječima, postoji i nekoliko putopisa, eseja koji su značajni da se pomenu.

Navodeći da je Handke dobitnik Nobelove nagrade za 2019. godinu, Draškovićeva je dodala da se manje pominje to i da je 1995. bio u najužem izboru za istu nagradu.

Draškovićeva je istakla da je danas bila prilika da se sve to predstavi - Handkeov odnos prema nagradama, javnosti, pisanoj riječi i čitaocima.

- Stoga smo i dali naziv "Handke u Istočnom Sarajevu" jer pisac je uvijek tu gdje se njegovo djelo čita - istakla je Draškovićeva.