latinica  ћирилица
16/09/2021 |  16:26 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Knjiga "Uspon jedne ideje" zanimljiva zbog istorijskih podataka

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je ponosan što su knjigu o njegovoj ulozi u slobodi i samostalnosti Republike Srpske napisali eminentni stručnjaci, te da bi trebalo svi da je pročitaju zbog istorijskih podataka koje sadrži.
Milorad Dodik - promocija knjige - Foto: SRNA
Milorad Dodik - promocija knjigeFoto: SRNA

Dodik je nakon promocije knjige "Uspon jedne ideje - Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika" naveo da je u knjizi predstavljena ideja o slobodi i samostalnosti, sagledana iz svih aspekata.

- Iz te knjige nisam ništa naučio o sebi, nego sam naučio i vidio da je bilo više od 100 ustanaka Srba protiv turske okupacije na ovim prostorima, samo što oni nisu bili sinhronizovani - rekao je Dodik novinarima.

On je napomenuo da u to vrijeme nije bilo mobilnih telefona i drugih komunikacijskih sredstava, te kad Srbi u Nevesinju dignu ustanak, ne znaju to i oni što žive na drugim prostorima.

Prema njegovim riječima, u knjizi se navodi i da su od 56 srezova u BiH, njih 42 1918. godine tražila pripajanje Srbiji.

- Knjigu je interesantno čitati jer ima dosta istorijskih podataka. Preporučio bih svima da je pročitaju, a ako im je iritantno da čitaju o Dodiku, neka to preskoče - rekao je Dodik.

Koautor knjige Aleksandar Vranješ rekao je da je riječ o knjizi koja se nalazi u domenu istorije političkih ideja, jer obrađuje viševjekovnu ideju srpskog naroda sa ove strane Drine.

- Ta ideja je imala svoje uspone i padove i različito se manifestovala, ali se uvijek odnosila na slobodu, počevši od okupacije u vrijeme otomanske imperije pa do danas - rekao je Vranješ novinarima.

On je naveo da se ta ideja kroz Republiku Srpsku dostigla svoj maksimum, odnosno konačnu materijalizaciju, jer je Republika Srpska možda i najveći izraz i kontekst njenog uspona.

- Tek u kontekstu toga analiziramo Dodikove politike i pokušavamo da povežemo ono što je njegova ideja sa onim što je ustavotvorna ideja, koja je nastala iz naroda, a koja je utkana u Dodikove i ideje SNSD-a - rekao je Vranješ.

Koautor knjige Nenad Kecmanović kaže da ova knjiga nije istorija Republike Srpske, ali ni monografija o Dodiku.

- Ovo je knjiga koja se uvrštava u oblast istorija politička ideja. To je istorija ili uspon ideje slobode i samostalnosti, koja je u srpskom narodu trajna kategorija - rekao je Kecmanović, obraćajući se na promociji.

Prema njegovim riječima, srpski narod je vječito bio porobljen, ta ideja je fermentirala.

- Ta ideja se uspinjala, ali samo kao ideja, da bi bila i ostvarena u vrijeme rada osnivača Republike Srpske, a zatim doživjela skok u periodu koji ne bez razloga vezujemo ličnost Milorad Dodika - rekao je Kecmanović.

On je rekao da su autori knjige pokušali Dodika da smjeste u realne dimenzije, ali da svako ima pravo na prigovore i kritike.

- Neka kritikuju, ali neka onda i kažu, ako smo neopravdano dali toliki značaj Dodiku, zašto ga onda narod tolike godine bira za svog lidera, Јer, to je još uvijek jedini kriterijum objektivnosti - rekao je Kecmanović.

Treći koautor knjige je Željko Budimir.