latinica  ћирилица
16/09/2021 |  18:44 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Višković: Za borački dodatak 4,7 miliona KM (VIDEO)

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o isplati mjesečnog novčanog primanja socijalno ugroženim nezaposlenim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske od prve do pete kategorije.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Godišnje će za ovaj dodatak biti izdvojeno 4,7 miliona maraka - rekao je za predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, gostujući u Pečatu naše Televizije.

Cilj ove odluke je da se uspostavi isplata mjesečnog novčanog primanja socijalno ugroženim nezaposlenim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske od prve do pete kategorije, mlađim od 60 godina koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srpske.

Odlukom su prioritetno obuhvaćeni borci koji su ispunili uslove iz Јavnog poziva koji je Ministarstvo raspisalo za ovu kategoriju boraca početkom kalendarske godine. Takođe, data je i mogućnost da se isplata vrši i borcima koji naknadno ispune uslove utvrđene ovom odlukom, ukoliko podnesu zahtjev, saopšteno je danas iz Vlade Srpske.

Mjesečno novčano primanje isplaćivaće se počev od oktobra mjeseca ove godine u iznosu obračunatom po važećoj osnovici za mjesečni borački dodatak, a koji zavisi od broja mjeseci koje je borac proveo u zoni borbenih dejstava. Za realizaciju isplate mjesečnog novčanog primanja po ovoj odluci prema procjeni potrebno je izdvojiti mjesečno 399.170,05 KM, odnosno na godišnjem nivou 4.790.040,60 KM.