latinica  ћирилица
16/09/2021 |  18:49 ⇒ 19:02 | Autor: Večernje novosti

LIFFE: Najbolja filmska ostvarenja regiona

Na otvaranju 14. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), koji traje do 21. septembra, biće prikazan novi film Srđana Dragojevića "Nebesa", koji je uspješnu svjetsku premijeru imao na festivalu u Roterdamu.

Večeras će biti predstavljen i ostvarenje "Lihvar" Nemanje Ćeranića.

Osim srpske premijere hrvatskog filma "Murina" Antoanete Almat Kusijanović, koja je nagrađena u Kanu za najbolji debitantski film, na programu je pulski pobjednik "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste, srpski kandidat za Oskara - film "Oaza" Ivana Ikića, potom "Živ čovjek" Olega Novkovića, dok će festival biti zatvoren filmom "Nečista krv - greh predaka" Milutina Petrovića.

Na programu su i dva slovenačka filma "Zastoj" u režiji Vinka Moderndorfera i "Sanremo" Miroslava Mandića. Iz Sjeverne Makedonije stiže film Igora Ivanova "Čisto ljudski", iz BiH "Tabija" Igora Drljače, a iz Hrvatske "Tereza 37" Danila Šerbedžije.

Organizatori poručuju da će i ovogodišnji LIFFE biti rijetka prilika da se, u takmičarskom i pratećem programu, vide svi najznačajniji filmovi regiona koje je selektirao reditelj Bojan Vuletić.

Smisao LIFFE nije glamur, već povezivanje kinematografija regiona i Evrope, ocijenio je umjetnički direktor festivala reditelj Darko Bajić.

- Ova godina je posvećena pitanjima autorske egzistencije, profesionalizacije rada, pitanju novih tehnologija i njenog uticaja na liberalizaciju proizvodnje filmova, za zaštitu autoriteta i autorstva reditelja, za autonomiju filma i slobode izbora tema - pojasnio je Bajić.

On je napomenuo da od ove godine postoji Umjetnički savet festivala koji uz njega čine renomirani filmski stvaraoci iz regiona Hrvoje Hribar, Teona Mitevska, Labina Mitevska, Ines Tanović, Aleš Pavlin i Dragan Јović.