latinica  ћирилица
16/09/2021 |  19:03 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Banjaluka: Na Sajmu knjige uručene književne nagrade Zlatna Sova i Sovica (VIDEO)

Trećeg dana Međunarodnog Sajma knjige u Banjaluci, u organizaciji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske uručene su književne nagrade Zlatna Sova i Sovica.
Međunarodni sajam knjige u Banja Luci - Foto: RTRS
Međunarodni sajam knjige u Banja LuciFoto: RTRS

Zlatna sova uručena je autoru Branku Stankoviću, dok je nagrada Sovica, za najbolju knjigu za djecu, otišla u ruke Sanji Klisarić.

Knjiga "Vreža" autora Branka Stankovića tematizuje pitanje zla u svijetu, kao i prava na kaznu i osvetu nad onima koji su počinili to zlo.

Nagrada Zlatna sova vremenom je postala izuzetno vrijedna i prevazišla je prostor Republike Srpske što je bio njen prvobitni cilj.

Toplu romanesknu, avanturističku priču "Šušuova čudesna avantura" autorke Sanje Klisarić i dobitnice ovogodišnje Sovice, pokreće čežnja za dosezanjem nebeske sfere i nepoznatih daljina, tipičnu za svako mlado biće, u kojoj ima nečeg univerzalnog i ontološkog.

Nagrada "Sovica" obuhvata povelju uz honorar od 1.000 KM, kao i štampanje djela u tiražu od 500 primjeraka, od kojih autoru pripada 20.

Sutra, četvrtog dana Međunarodnog sajma knjige u Banjaluci, u organizaciji Glasa Srpske zakazana je dodjela sajamskih nagrada i priznanja.