latinica  ћирилица
16/09/2021 |  19:13 ⇒ 21:47 | Autor: RTRS

Tužilac će zatražiti pritvor za tri osobe; Odluka o Zeljkoviću nakon ispitivanja (VIDEO)

Republički javni tužilac zatražiće određivanje pritvora Slavku Bojiću, Saši Markoviću i Draganu Dubravcu, nakon što su danas saslušani.
Republičko javno tužilaštvo - Foto: RTRS
Republičko javno tužilaštvoFoto: RTRS

Da li će tužilac isti zahtjev uputiti sudu i za direktora Instituta za javno zdravstvo Branislava Zeljkovića odlučiće nakon što bude završeno njegovo ispitivanje. Ovo je večeras izjavila portparol tužilaštva Dragica Tojagić. Njima se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Nakon pretresa osam lokacija na podruju Banjaluke i privođenja četiri lica - pred Republičkim javnim tužilaštvom gužva i rotacije.

Branislav Zeljković, Slavko Bojić, Saša Marković i Dragan Dubravac – osumnjičeni su za nezakonite radnje u postupcima javnih nabavki za Institut za javno zdravstvo. Predati su Tužilaštvu, iz kojeg kažu, da su osumnjičeni, koristeći vanrednu situaciju, firmama Prokontrol i Promeding te turističkoj agenciji Travel4Fun pribavili znatnu imovinsku korist, iako pomenute firme nisu imale dozvolu za promet medicinskom opremom.

- Primjera radi, ja ću samo da kažem da je nabavka medicinske maske fakturisana IZЈZ po cijeni od 6,90 KM, a da je nabavna vrijednost iste maske bila 0,36 KM. Isto tako, cijena zaštitnog odijela fakturisana je IZЈZ po cijeni od 50 KM, iako je nabavna cijena jednog odijela 22,50 KM - rekla je sekretarka Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske Dragica Tojagić.

Uz sve, kažu u Tužilaštvu, nabavku medicinske opreme, Institut je vršio putem pregovaračkog postupka, bez objave Obavještenja o nabavci i bez prethodnog ispitivanja tržišta. Zaprijećena kazna zatvora za ova krivična djela je do 10 godina. Sve optužbe nemaju osnova, kaže branilac dvojice od četvorice optuženih, čiji su branjenici pred tužiocem ćutali. Ipak očekuje da odluka o pritvoru bude donesena.

- Spekulacije da je nešto naplaćeno 1,2,3 puta više je stvar slobodnog tržišta. Vi niste imali ograničeno pravo. Stvar je bilo da neko izabere ili ne izabere. Naši klijenti su dali ponudu, neko ju je prihvatio. Vi ni u vrijeme prije korone ni tokom niste imali ograničenu maržu u Republici Srpskoj - izjavio je branilac Slavka Bojića i Saše Markovića, Miloš Stevanović.

O svemu se danas oglasio i Institut za javno zdravstvo na čijem je čelu od aprila 2019. godine Branislav Zeljković. Kažu, bez obzira na okolnosti nastavljaju redovne aktivnosti, a nadležnim organima stoje na raspolaganju.

Da će Institut u vrijeme pandemije, nastaviti normalno da radi, kaže i predsjednik Vlade. Očekuje ipak, da aktuelno pitanje bude brzo riješeno.

- Apsolutno neće biti ufroženo funkcionisanje Instituta. Nije samo direktor osoba koja upravlja nekom intitucijom. Postoje i zamjenici i stručna lica koja će da rade i upravljaju tom institucijom - rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Brzo rješenje slučaja očekuje i Nenad Stevandić, stranački šef Branislava Zeljkovića. Sve naziva medijskom harangom, za koju je odabrana kaže, jedna od najuspješnijih institucija Srpske. Cilj svega je, tvrdi, bacanje sjene na proslavu Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Јasno je da je riječ o biranju mete, a ne kriminalu koji se istražuje. I da budem do kraja jasan, gospodin Zeljković vozi nekog opela, starog oko sedam godina, ne živi u vili, nema penthause. Odabrana je najuspješnija zdravstvena institucija u Republici Srpskoj koja je dala nemjerljiv doprinos i koja je odlikovana - kaže Stevandić.

Kratko je, cijeli slučaj, ponovo komentarisao i predsjednik SNSD-a. Milorad Dodik, iznenađen aktivnostima često inertnog tužilaštva, kaže, institucije treba da rade svoj posao.

- Svako ko je počinio bilo kakvu grešku ima da odgovara bez obzira koje je ime, ali isto tako inercija koju vidimo kod sudova tako iznenadi odjednom nekakva aktivnosti - dodao je Dodik.

 Ono što slijedi nakon saslušanja je odluka o pritvoru. Da li će biti određen biće poznato nakon što osumnjičene sasluša i sudija za prethodni postupak Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Banjaluci.