latinica  ћирилица
16/09/2021 |  19:20 ⇒ 22:27 | Autor: RTRS

Da li Tadićeva ostaje na poziciji glavnog tužioca BiH? (VIDEO)

Drugostepena disciplinska komisija VSTS-a razmatrala je danas odluku prvostepene komisije o smjeni Gordane Tadić sa pozicije glavnog bh. tužioca. Odlučiće, najvjerovatnije, sutra!?
Gordana Tadić - Foto: Screenshot/YouTube
Gordana TadićFoto: Screenshot/YouTube

Advokat Tadićeve Vlado Adamović na raspravu nije pozvan, ali najavljuje da ako bude potvrđena odluka - uslijediće nova žalba i trećestepeni postupak. A do tada Tadićeva ostaje glavni tužilac BiH.

SDA i Bakir Izetbegović nervozni - da li će uspjeti da realizuju stranačko - paraobavještajni plan potpune kontrole nad bh. pravosuđem - na sramotu nijemih domaćih i bjelosvjetskih "pravdoljubaca". Sud su već "pokorili". VSTS, takođe! A i o glavnoj tužiteljki BiH, Izetbegović odavno već govori u perfektu.

No za naum, ipak će još da pričeka. Drugostepena komisija u sastavu Mustafa Šabić, Sanin Bogunić i Slavo Lakić "sudili" su danas i prekovremeno navodnim grijehovima Gordane Tadić.

Izbjegavanje bezbjednosnih provjera nižerangiranih službenika i dodjela predmeta tužiocima mimo automatskog sistema raspodjele - isti "grijehovi" koje čine i njene kolege u svim tužilaštvima u BiH.

Ali je ipak samo Tadićeva predmet disciplinskog postupka.

- Ono što je spin u javnosti i na neki način je tako sve i počelo, da je tužiteljica birala određene tužitelje, njih zaduživala sa spisom i to činila netransparentno i privilegovano - to nije tačno.

Dakle CMS sistem nije iz određenih razloga primjenjivan, to je ona naslijedila, a prema tim pravilima raspored predmeta su vršili šefovi odjela, a ne glavna tužiteljica i to smo utvrdili u toku suđenja - kaže Adamović.

Ono zbog čega su "sudi" Tadićevoj - "podobnost" u dodjeli tužilačkih predmeta, nekažnjeno je u djelo sporovodio predsjednik VSTS Halil Lagumdžija izborom članova disciplinskih komisija. Slučaj Mahmuta Švrake koji je u pratnji direktora Obavještajne agencije išao na raport u centralu SDA potpuno je kompromitovao i predsjednika VSTS i pravosuđe BiH.

Podsjećamo, tek kada je posjeta stranačkoj centrali objelodanjena Lagumdžija je, pritisnut dokazima, Švraku isključio iz procesa odlučivanja o sudbini Tadićeve.

I imenovao Sanina Bogunića. Sve je providno "pravdao" istekom mandata u Savjetu - dakle činjenicom koja je još prije četiri godine bila poznata svima, samo ne Lagumdžiji. Zbog svojih "izleta" Švraka je zaradio disciplinsku istragu, dok Lagumdžija nagovještava trećestepeni postupak.

- Mogu reći samo da u trećem stepenu, ako dođe do njega, može biti odluka, samo o vrsti i visini sankcije, ne o tome postoji li krivica, to se utvrđuje najkasnije na drugom stepenu - kaže Lagumdžija.

Hajka na glavnutužiteljku BiH krenula je baš onda kada je odobrila prve optužnice protiv bošnjačkih ratnih oficira, a kasnije i istrage protiv SDA-ovih tragova premreženih u tužilačkim dosijeima. Dok su se nizale afere, Tadićeva je postajala sve glasnija tema svakog stranačkog skupa SDA, njihovih deklaracija i pres konferencija. Prisluškivali su je parapolicajci. Vodeći "istraživači" sa različitim medijskim kodovima čeprkali joj po porodici, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti... konstruisali namještaljke, "otkrivali" nepostojeće "fiktivne" račune... A, onda je gotovo jednonacionalna bošnjačka kancelarija disciplinskog tužioca - iščeprkala disciplinske "grijehove".
Spin, afera, skandal i eto smjene... matrica je koju je iskusio Milan Tegeltija.

- Radi se o jednom redosljedu poteza u apsolutnom preizumanju kontrole nad pravosudnim sistemom - ističe Tegeltija.

Slučaj "Potkivanje" odavno je adakatiran. Glavni osumnjičeni Nermin Alešević i Marko Pandža, zbog nedostatka dokaza, očekivano - oslobođeni, ali je na čelo VSTS-a, umjesto Milana postavljen Halil. Bude li smijenjena i Gordana Tadić, Bakir Izetbegović će itekako imati razloga za slavlje. Baš kao u vrijeme dugogodišnjeg sudovanja Meddžide Kreso.