latinica  ћирилица
16/09/2021 |  21:45 ⇒ 22:19 | Autor: RTRS

Višković: Dogovorena nabavka 300.000 doza vakcine Sputnjik Lajt (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je za RTRS da je putem Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji dogovorena i zvanično kandidovana nabavka još 300.000 doza vakcine Sputnjik Lajt za Srpsku.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

On je naveo da je riječ o vakcinama koje se daju u jednoj dozi bez revakcinacije i da će ova vakcina biti znatno jeftinija.

- Ugovor je tako koncipiran da ne moramo, ako nam ne bude trebalo, da uzmemo svih 300.000 doza vakcine - istakao je Višković, gostujući u političkom magazinu Pečat.

On je rekao da će Republika Srpska ovih dana putem svojih institucija nabaviti još određenu količinu zaštitne opreme za narednih nekoliko mjeseci.

Višković je podsjetio da se onkološki lijekovi ruske kompanije Biokad već nalaze na tržištu BiH i imaju odobrenje za upotrebu Agencije za lijekove BiH.

- Postoji namjera da ova kompanija u saradnji sa nekim kompanijama iz našeg regiona ovdje proizvodi svoje lijekove po evropskim licencama - naveo je Višković.

Višković je rekao je da je u Republici Srpskoj protiv korona virusa vakcinisano 36 odsto stanovništva, ali da je taj broj trebao biti veći od 50 odsto.

- Republika Srpska trenutno na stanju ima oko 730.000 doza vakcina, što znači da ih imamo dovoljno - izjavio je Višković.

On je rekao da raspolaže informaciojom da od oko 100 pacijenata, koji se trenutno nalaze na respiratorima širom Republike Srpske, nijedan nije vakcinisan.

- U nekom momentu mogu se zaraziti i ljudi koji su vakcinisani, ali ne bi trebalo da imaju težu kliničku sliku i da budu životno ugroženi - istakao je Višković.