latinica  ћирилица
17/09/2021 |  07:46 ⇒ 07:54 | Autor: Glas Srpske

Korona guta tone kiseonika dnevno

Maska, respirator i "vještačka pluća" mnogima su jedina nada da će pobijediti "kovid" i ponovo prodisati punim plućima, a u borbi za svaki dah oboljelih u bolnicama širom Republike Srpske potroši se tone kiseonika dnevno.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

Od pojave virusa korona u Srpskoj, 5. marta prošle godine, terapija medicinskim gasom bila je neophodna mnogima. Neki su i nakon "vještačkih pluća" stali na svoje noge, dok drugi nažalost nisu dobili tu bitku.

- Potrošnja kiseonika u posljednja dva dana je u prosjeku oko 5.000 kilograma na dan, što je pet puta više u odnosu na period prije pandemije - naveli su za Glas Srpske u UKC-u, dodavši da se ne prave zalihe jer je potrošnja kontinuirana.

Pojašnjavaju da postoji rezervoar sa tečnim kiseonikom, koji se u zavisnosti od potrošnje redovno dopunjava, a kapacitet rezervoara je 20.000 kilograma tečnog kiseonika.

Direktor bolnice u Gradišci Rajko Dodik rekao je da svaka dva dana potroše tonu kiseonika, plus još 30 velikih boca koje se koriste tamo gdje nema centralnog dovoda gasa, naglasivši da su i troškovi ogromni.

- Prije pandemije na godišnjem nivou trošili smo oko 60.000 maraka za kiseonik, a sada nam za tri ili četiri mjeseca treba 300.000 KM - rekao je Dodik.

U trebinjskoj bolnici navode da im je trenutna dnevna potrošnja kiseonika nešto više od 200 litara dnevno, dok su u periodu prije korone na dnevnom nivou trošili oko 30 litara.

- Obezbijedili smo cisternu kiseonika. Od 39 hospitalizovanih, skoro 30 treba neki oblik terapije kiseonikom - rekao je pomoćnik direktora za medicinske poslove u bolnici u Trebinju Stanko Buha.

U bijeljinskoj Bolnici "Sveti vračevi" istakli su da je na liječenju 59 "kovid" pacijenata od kojih 17 na respiratoru, dok su gotovo svi ostali na manjim ili većim dozama kiseonika.

- Zbog kontinuiranog rasta broja oboljelih od korone, kojima je neophodna hospitalizacija, Krizni štab Bolnice je donio odluku da se ponovo pokrene rad "kovid" jedan bolnice, odnosno staro grudno odjeljenje - saopštili su iz te zdravstvene ustanove.

Naglasili su da su ranije zatišje iskoristili da poboljšaju uslove u "kovid" jedan bolnici, gdje su između ostalog razvedeni medicinski gasovi te povećan broj kiseoničkih mjesta.