latinica  ћирилица
17/09/2021 |  07:53 ⇒ 07:59 | Autor: TANЈUG

U Rusiji izbori za rusku Dumu

U Rusiji se održavaju izbori za Dumu, donji dom ruskog parlamenta.
Glasanje u Moskvi (foto: RIA Novosti / Alekseй Maйšev) -
Glasanje u Moskvi (foto: RIA Novosti / Alekseй Maйšev)

Biračka mjesta prvo su otvorena u 08.00 u regionu Kamčatka i Čukotska autonomna oblast (23 sata po moskovskom vremenu u četvrtak).

Poslanici za donji dom parlamenta biraju se na pet godina mješovtim izbornim sistemom: polovina članova Dume, njih 225, biće izabrana po partijskoj liniji, a drugu polovinu biraće građani u 225 izbornih jedinica, prenosi TAS S.

Šefica ruske Centralne izborne komisije Ela Pamfilova potvrdila je održano više od 4.400 izbornih kampanja različitih nivoa tokom jedinstveni izbornog dana u svih 85 ruskih regiona, kao i da će pored izbora za Dumu, biti održani i lokalni izbori u 46 ruskih regiona.

Prema riječima zvaničnika zaduženih za izborni proces u Rusiji, biće otvoreno čak 96.000 biračkih mjesta, a državljani Rusije koji borave u inostranstvu moći će da glasaju u 144 države u kojima će biti otvoreno ukupno 348 biračkih mjesta, plus još sedam biračkih mjesta koja će biti otvorena u Bajkonuru, u Kazahstanu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je održao video obraćanje naciji tokom kojeg je pozvao svoje sunarodnike da glasaju na izborima za državnu Dumu.

Ruski lider je izrazio nadu da će Rusi demonstrirati odgovoran, uravnotežen i patriotski stav i rekao da računa na njihovu namjeru "da izaberu poslanike u Dumi koji će raditi u njihovo ime za voljenu domovinu, u interesu naroda i svih građana Rusije".

Izbornu kampanju je obilježila žestoka konkurencija na svim nivoima, a na izbore izlaze ukupno 23 stranke sa 74.000 kandidata za različite funkcije.

Biračka mjesta u čitavoj zemlji otvaraju se u 08:00 časova po lokalnom vremenu danas, 17. septembra i zatvaraju se u 08:00 časova 19. septembra, a u radu izbornih komisija biće angažovano ukupno oko 880.000 ljudi.