latinica  ћирилица
17/09/2021 |  08:07 ⇒ 08:26 | Autor: klix.ba

Ovo je pet država koje se vraćaju predpandemijskom načinu života

Danska, Singapur, Tajland, Јužna Afrika i Čile su države koje se nastoje vratiti predpandemijskom načinu života.

To se desilo 18 mjeseci od početka pandemije na koju je većina zemalja odgovorila restriktivnim mjerama. S druge strane, pojedine zemlje su istrajne na restriktivnim mjerama bez obzira na negativne ekonomske i socijalne posljedice.

Danska

U Danskoj su 10. septembra ukinute sve mjere ocijenivši da virus korona više nije "kritična prijetnja" po društvo. Građani mogu posjećivati ugostiteljske objekte i noćne klubove bez da pokazuju kovid propusnice. U javnom prevozu nije potrebno nositi zaštitne maske i dozvoljeno je okupljanje većeg broja bez ikakvih ograničenja.

Kako piše CNN, ovome je doprinijela i vakcinacija protiv virusa korona. Do 13. septembra potpuno je vakcinisano 74 odsto stanovništva, podaci su istaknuti na veb stranici Our World in Data.

Singapur

U Singapuru su odlučili da se protiv pandemije bore isključivo vakcinacijom te da budu posvećeni liječenju osoba koje imaju teške simptome virusa korona. Epidemiološke mjere se od juna ove godine više ne primjenjuju.

Јedan singapurski zvaničnik je poručio da je "loša vijest to što virus korona nikada neće nestati, ali je dobra vijest što se uprkos tome može normalno živjeti". Međutim, nadležni su poručili da postoji mogućnost da se ponovo primjenjuju restriktivnije mjere.

Tajland

Predpandemijskom načinu života nastoje se vratiti i u Tajlandu. U ovoj državi je tokom prošle godine registrovan mali broj pozitivnih na virus korona, a to je posljedica restriktivnih epidemioloških mjera. Najavljeno je da će se sljedeći mjesec zemlja ponovo otvoriti za strane turiste.

To je slučaj uprkos tome što je vrlo mali broj građana vakcinisan u odnosu na susjedne države. Prema Our World in Data, jednom dozom vakcine je vakcinisano manje od 18 odsto stanovništva, dok je 21 odsto u potpunosti vakcinisano, tj. vakcinisano je objema dozama vakcine.

Јužnoafrička Republika

Јužnoafričke vlasti su najavile da će ublažiti epidemiološke mjere, a koje su podrazumijevale striktnu fizičku distancu i zabranu okupljanja većeg broja ljudi. Јedini izuzetak u tome bile su sahrane.

Predsjednik Cyril Ramaphosa je naglasio da sada imaju dovoljan broj vakcina za punoljetno stanovništvo. I u ovoj državi je mali broj vakcinisanih te je predsjednik pozvao građane da se imuniziraju.

Čile

U Čileu je 87 posto stanovništva potpuno vakcinisano, a u međuvremenu se planira i vakcinacija trećom dozom vakcinom. Odobrena je i vakcinacija djece od šest i više godina vakcinom kineskog proizvođača Sinovak. I ova država se namjerava otvoriti za strane turiste koji se smatra prvim korakom ka normalizaciji života, piše CNN.