latinica  ћирилица
17/09/2021 |  08:19 ⇒ 08:20 | Autor: TANЈUG

Moskva upozorila SAD da se ne miješaju u ruske izbore

Moskva posjeduje neoborive dokaze za uplitanje SAD u pripreme i održavanje izbora za Državnu dumu i upozorila je Vašington da se ne miješa u unutrašnje poslove Rusije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: Russian Foreign Ministry/TASS) -
Marija Zaharova (Foto: Russian Foreign Ministry/TASS)

“- Zvanična Moskva registruje miješanje SAD u izbore za Dumu, ali ne pravi od toga pi-ar kampanju i ne bavi se megafonskom diplomatijom - izjavila je Zaharova, prenosi TASS.

Ona je za ruski Prvi kanal naglasila da je Moskva pozvala američkog ambasadora i dala mu mogućnost da se upozna sa činjenicama koje, kako je rekla, nisu samo sumnje, nego i konkretne primjedbe.

Prema njenim riječima, ruska strana posjeduje neoborive dokaze da američke internet platforme krše ruski zakon u kontekstu pripreme i održavanja izbora za Državnu dumu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je američkog ambasadora u Moskvi Džona Salivana 10. septembra na sastanak sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Sergejem Rjabkovom, gdje je upoznat sa dokazima da su američki tehnološki giganti prekršili ruske zakone.

Zaharova je navela da je i ruska ambasada u Vašingtonu prenijela relevantne informacije Stejt departmentu i Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD, i da Moskva polazi od toga da će američke vlasti odmah preduzeti sveobuhvatne mjere kako bi se ispunili ruski zahtevi.

Izbori za novi, petogodišnji saziv Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, održavaju se od 17 do 19. septembra.